Stroomgeneratoren in de lift

SCHRIK VOOR AFKOPPELING ELEKTRICITEIT GOEDE ZAAK VOOR SPECIALIST

Jan De Meyer van The Powershop.
Ponsaerts Jan De Meyer van The Powershop.
De berichten rond een mogelijke stroomafkoppeling komende winter, zorgen voor een roodgloeiende telefoon bij The Powershop in Tildonk. "Sinds maandag informeerden al tientallen bedrijven én particulieren bij ons naar de mogelijkheden voor het geval dat", zegt zaakvoerder Jan De Meyer.

Bij The Powershop in Tildonk, één van de grootste leveranciers van 'mobiele' elektriciteit van België en zelfs Europa, moeten ze het normaal vooral van opdrachten in de evenementensector hebben. Door de huidige situatie in de nationale stroomproductie, krijgt het bedrijf de jongste dagen echter ook heel wat vragen uit andere hoek. "Sinds maandag staat de telefoon hier niet stil", zegt zaakvoerder Jan De Meyer (52).

Een dieselgenerator om een gezinswoning van stroom te voorzien. 
Ponsaerts Een dieselgenerator om een gezinswoning van stroom te voorzien. 

Paniek

"Echte paniek is er nog niet, maar zowel bedrijven als particulieren polsen toch al naar de mogelijkheden, voor het geval dat. Bedrijven en winkeliers informeren naar de mogelijkheden om een zware dieselstroomgenerator te huren. Maar we kregen ook al de vraag van de beheerder van een appartementsblok uit Heverlee om zijn 36 flats eventueel van een blijvende stroomvoorziening te garanderen. Heel wat particulieren denken er dan weer aan zelf een kleine noodgenerator te kopen. Voor de aankoop van een toestel om een doorsneewoning volledig van stroom te voorzien, moet je rekenen op een kost van 3.000 tot 5.000 euro."

Gezond verstand

Bij een aangekondigde afschakeling van een bepaalde regio komende winter, zal The Powershop door preventief noodgeneratoren te plaatsen zeker hulp kunnen bieden aan 'kritieke grootgebruikers'. "Met onze verhuurvloot van bijna 400 generatoren kunnen we in principe een hele stad iets groter dan Leuven van stroom voorzien", maakt De Meyer zich sterk. "Moeilijker wordt het bij een volledige black-out. Wie zullen we dan voorrang moeten geven? En hoe gaan we elkaar bereiken als telefoneren en mailen moeilijk of onmogelijk wordt", vraagt De Meyer zich af. "In een dergelijk noodgeval zal het gezond verstand moeten primeren en moeten we ons wellicht ook afvragen welk nut het heeft een productiebedrijf of schoenwinkel van stroom te blijven voorzien terwijl de hele regio errond platligt. Al ga ik er wel vanuit dat in een dergelijk geval de overheid zal bepalen wie in welke mate van elektriciteit moet worden voorzien."

Evenementen

Wat in 1990 in de schaduw van Rock Werchter begon met één stroomgroep om events op de meest onmogelijke plaatsen van elektriciteit te voorzien, is ondertussen uitgegroeid tot een firma met een 60-tal vaste werknemers en een immense 'vloot' aan alle mogelijke stroomgeneratoren, een massa verdeelborden en honderden kilometers bekabeling. Toch zit De Meyer niet op grote, landelijke stroomproblemen te wachten. "Vandaag zijn we een gevestigde waarde voor de stroomproductie en de aanleg van tijdelijke elektriciteitsnetten op onder meer festivals, wereldtournees, sportieve evenementen, televisie- en filmopnames en modeshows", legt hij uit. "Zo vind je The Powershop op alle grote muziek- en sportevenementen, maar we zorgden ook al voor de stroomvoorziening op modeshows van onder meer Chanel en Hugo Boss en deden al concerttournees van Madonna, Metallica, Bon Jovi en Paul McCartney. Vooral dat is onze business."