Striptekenaar baseert verhaal op eigen leven

REINHART CROON PUBLICEERT NIEUW ALBUM IN HUNKER BUNKER-REEKS

Reinhart met zijn tweelingdochters Cella en Martje, die hem inspiratie voor de strip leverden.
SPK Reinhart met zijn tweelingdochters Cella en Martje, die hem inspiratie voor de strip leverden.
Striptekenaar Reinhart Croon (43) uit Wespelaar heeft met 'Flink opgeschoten' sinds kort een nieuw stripalbum in de Hunker Bunker-reeks in de winkelrekken. Opmerkelijk is dat de humoristische familiestrip deels op Croons eigen gezinsleven gebaseerd is. "Naast onze tweelingdochters Martje en Cella duiken ook mijn vrouw en ikzelf in de prentgrapjes op."

'Flink opgeschoten', zo heet het derde deel van de humoristische familiestripreeks Hunker Bunker van schrijver en tekenaar Reinhart Croon (43) uit Wespelaar. "De strip bestaat, net zoals bijvoorbeeld Garfield of Hagar, uit korte grapjes die zich in drie of vier prentjes afspelen. In het jargon ook wel een 'stopstrip' of 'strookjesstrip' genoemd", legt de auteur uit. "Ze zijn bedoeld om op regelmatige basis in een dag- of weekblad te verschijnen. Zo verschenen deze Hunker Bunker-stukjes onder meer in het tweewekelijkse blad De Bond van de Gezinsbond, en sinds juli 2009 ook vijf jaar lang in Libelle. Wat aanvankelijk was voorzien als een 'vervanging van acht weken', bloeide uit tot een avontuur van maar liefst 240 weken", lacht Reinhart.


In 'Flink opgeschoten' komt de familie Hunker, die in een roze bunker in een keurige buurt woont, onder meer in aanraking met koestkoeken, discobejaarden, een duizendsterrenhotel en kapstokluizen. "De stukjes zijn licht gebaseerd op het wel en wee binnen mijn eigen gezin", verklapt de striptekenaar.

Herkenbare situaties

"Ik begon ermee kort na de geboorte van onze tweelingdochters Martje en Cella. Wat bedoeld was om vrienden en kennissen de ervaring van de geboorte in stripvorm mee te geven, sloeg zo aan dat ik ermee ben blijven doorgaan. De meeste grapjes begin ik met herkenbare situaties uit ons dagelijks leven: Martje die aan tafel bijna niks lust, is zo'n dankbare bron. Zij is ook altijd opgewekt en heeft 'talent' voor geluk. Cella is dan weer eerder het bedachtzame type dat zit te mokken na een niet-gewonnen turnwedstrijd, of zich naar aanleiding van een gebeurtenis op school honderduit vragen begint te stellen. Met zoiets begin ik dan een grapje. De ene keer wordt het sympathiek, dan weer ondeugend en soms gewoon sentimenteel", zegt de schrijver-illustrator. "Mijn vrouw typeer ik als een slimme vrouw, wat ze ook is. Ikzelf ben in de strip nogal neurotisch, wellicht eveneens een uitvergroting van de werkelijkheid", lacht Reinhart. "Het idee voor de roze bunker haalde ik hier in Wespelaar, waar er nog steeds menig bunker staat. Een boogscheut hier vandaan staat er zelfs eentje te midden van een woonbuurt, alsof hij bij de verkaveling hoort. De ideale woning voor mijn stripgezin."


De titel verwijst naar het opgroeien van Croons tweelingdochters, die ondertussen jonge tieners zijn geworden. "Het leek me logisch dat de strip, net zoals mijn gezinsleven, zou evolueren. Dat geeft ook nieuwe zuurstof. Door de kinderen ouder te laten worden, ze zijn nu tien jaar en dus beginnende pubers, kan ik andere onderwerpen aansnijden."


Uitgeverij Strip2000 plant volgend jaar de uitgave van een vierde album van Hunker Bunker. En momenteel werkt Croons ook nog aan een meer 'artistiek' project. "Blackbirth wordt een graphic novel; een 380 pagina's tellende volwassenenroman in stripvorm. Omdat de markt voor dergelijke vervolgverhalen erg klein is, mik ik met vertalingen naar het Engels en Frans op een meer internationaal publiek."