Scholen en lokale ondernemers tekenen verkeerscharter voor veiligere schoolomgeving

Zwaar vrachtverkeer wordt vermeden bij begin en einde van de lessen

Het gemeentebestuur, de drie directies en enkele lokale ondernemers tekenden present. Het ging onder andere om Cibo, Belgian Bus Repair, Belgian Bus Sales, Cibimmob, Sweet Little Belgium bvba, Stageco, Wildiers en De Wesp Insectscreens.
KAR Het gemeentebestuur, de drie directies en enkele lokale ondernemers tekenden present. Het ging onder andere om Cibo, Belgian Bus Repair, Belgian Bus Sales, Cibimmob, Sweet Little Belgium bvba, Stageco, Wildiers en De Wesp Insectscreens.
Met het ondertekenen van een verkeerscharter engageren lokale ondernemers en het Haachtse gemeentebestuur zich om zwaar vrachtverkeer te weren aan de schoolpoorten wanneer de lessen starten en eindigen.

De directies van VBS Lambertzhoeve, Sint-Angela en GBS Klimop hebben donderdag samen met een 15-tal plaatselijke ondernemers en het gemeentebestuur van Haacht het verkeerscharter ondertekend. “Het charter is een intentieverklaring van de drie partijen om samen aan veiligere schoolomgevingen te werken in Tildonk en Wespelaar”, legt onderwijsschepen Karin Jiroflée (sp.a) uit. “De scholen engageren zich om verkeersveiligheid onder de aandacht te houden van leerlingen en ouders en daaromtrent acties uit te werken.”

De ondernemers op hun beurt zullen ernaar streven om het vrachtverkeer te beperken tijdens start- en einduren van de scholen. Ze zullen ook hun klanten en toeleveranciers hiervan op de hoogte brengen en dat communiceren via hun website. “Bij ons gebeurt dat al”, zegt Frank van Belgian Bus Repair uit Haacht. “Wij mijden die piekuren als we testritten maken met onze bussen. Voor ons is het ook veel aangenamer om die drukte aan de schoolpoort te vermijden. We proberen dat ook zoveel mogelijk naar leveranciers en klanten te communiceren. Al is dat voor onze klanten niet altijd even makkelijk om daar rekening mee te houden.”

De gemeente belooft op haar beurt infrastructurele ingrepen en blijft opleidingen rond verkeersveiligheid organiseren voor leerlingen, zoals een tweejaarlijkse dode hoek-opleiding in de lagere scholen. Voor de secundaire scholen worden infosessies georganiseerd rond ‘afleiders in het verkeer’, denk daarbij aan het gebruik van smartphone en oortjes. 

De lokale politie zal regelmatig toezicht houden in de schoolomgeving. Het charter werd opgemaakt om een antwoord te bieden aan de specifieke verkeerssituatie met de nabijheid van Kruineikebrug en twee industrieterreinen. 

“De gemeente dringt aan bij de Vlaamse Waterweg voor een snelle realisatie van de tweede brug te Tildonk. En de snelle aanleg van de ontsluitingsweg rond Tildonk als alternatief om vrachtverkeer in de schoolomgevingen te mijden. Ook vragen we de Vlaamse Waterweg om de momenten dat de bruggen te Tildonk geopend zijn bij aanvang en einde van de schooltijd maximaal te beperken voor een goede verkeersdoorstroming”, zegt burgemeester Steven Swiggers (Open Vld). 

Andere scholen

Voor de Haachtse schoolomgevingen werden er al verschillende subsidiedossiers ingediend bij de provincie. Het subsidiedossier in Wakkerzeel werd al goedgekeurd. Zo zal er onder andere een wegversmalling komen tussen de lagere school en de kleuterschool, en zullen voetpaden verbreed worden en stoepranden verlaagd worden. Voor elke Haachtse lagere school zijn er besprekingen, behalve voor VBS Haacht-Station. Die school ligt aan een gewestweg en kan niet in aanmerking komen voor provinciale subsidies. Wel zal er in de plannen van de stationsomgeving gehamerd worden op een verkeersveilige schoolomgeving. 

Burgemeester Steven Swiggers ondertekent het charter nadat korpschef Wim D’haese hetzelfde deed.
KAR Burgemeester Steven Swiggers ondertekent het charter nadat korpschef Wim D’haese hetzelfde deed.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.