Parket in beroep tegen straf doodrijder Noah

OPENBAAR MINISTERIE WIL VIER JAAR CEL VOOR MAXIM D.

Siemen (l.) en Noah Mortier (r.) werden van de weg gemaaid door Maxim D. Noah overleed in het ziekenhuis.
Vertommen Siemen (l.) en Noah Mortier (r.) werden van de weg gemaaid door Maxim D. Noah overleed in het ziekenhuis.
Het proces rond Maxim D. (25) uit Haacht zal worden overgedaan. Het Openbaar Ministerie tekende beroep aan tegen het vonnis waarin de twintiger vijf jaar rijverbod en 16 maanden cel kreeg voor het doodrijden van de 16-jarige Noah Mortier uit Keerbergen. Het parket vorderde eerst nog vier jaar cel, maar wil dat nu in hoger beroep afdwingen.

De 25-jarige Maxim D., ondertussen verhuisd naar Leuven, zal binnenkort opnieuw terechtstaan voor het dodelijk ongeval dat hij veroorzaakte langs de Stationsstraat in Haacht. In de zomer van 2015 reed D. na een avondje stappen de 16-jarige Noah Mortier en zijn toen 15-jarige vriend Siemen aan. Noah belandde op de voorruit en werd een twintigtal meter weggeslingerd. Hij overleed uiteindelijk in het ziekenhuis. Zijn vriend Siemen raakte slechts lichtgewond.

De plaats van het ongeval: de Stationsstraat in Haacht.
Vertommen De plaats van het ongeval: de Stationsstraat in Haacht.

Auto laten herstellen

D. nam de vlucht en in plaats van de hulpdiensten te bellen, speelde het in zijn hoofd om zo snel mogelijk zijn BMW te laten herstellen. Hij gaf zich pas 20 uren na de feiten aan. "Hij schuwt de risico's niet en is allesbehalve verantwoordelijk", sneerde de procureur daarom nog tijdens het proces. Hij vroeg een rijverbod van vijf jaar en een celstraf van vier jaar. De rechter volgde in zijn vonnis gedeeltelijk de procureur. In plaats van de gevraagde vier, werd het twee jaar cel, waarvan acht maanden met uitstel. Het rijverbod van vijf jaar werd wel uitgesproken. Tijdens het proces in beroep zal het openbaar ministerie dus opnieuw haar gram proberen te halen om een zwaardere celstraf te verkrijgen.

Dader Maxim D.
Vertommen Dader Maxim D.

Strafvermindering

"Vergeet niet dat mijn cliënt nu alle kansen open heeft om strafvermindering te verkrijgen", merkt de raadsman van D. op. "Wij gaan uiteraard voor een lichtere celstraf en een minder lang rijverbod." Dat het Leuvense parket een zwaardere celstraf wil voor D. is volgens vader Johan Mortier een goede zaak. "Ik volg helemaal als die straf te licht wordt bevonden. Vier jaar cel zou voor mij rechtvaardiger zijn geweest. Dat het proces opnieuw moet gedaan worden, is voor mij geen probleem. Ik distantieer mij sowieso omdat ik daar absoluut geen kracht uit kan putten."

Nog geen spijt getoond

Ook de moeder van Siemen hoopt in beroep op een meer correcte straf. "Zoals het nu voorligt zou hij er waarschijnlijk vanaf komen met een enkelband en dat is niet juist. Hij heeft tenslotte wel vluchtmisdrijf gepleegd en ik vond nog altijd niet dat hij in de rechtbank zijn oprechte spijt heeft betuigd. Siemen heeft het nog niet afgesloten, maar eerder op een positieve manier verwerkt. Voor de familie van Noah is dit veel erger. Wij steunen hen in alles."