Mars vraagt aandacht voor veiligere N21

Don Bosco organiseert voettocht met 2.500 man op Provinciesteenweg

Don Bosco Haacht organiseert volgende maand een mars om de onveiligheid van de N21, de drukke verbindingsweg tussen Haacht en Kampenhout-sas, aan te kaarten. Ondanks vele beloftes zijn er nog altijd geen gescheiden fiets-en voetpaden aangelegd. Een stoet van 2.500 leerlingen en personeelsleden stapt op 15 januari de Provinciesteenweg af.
Op deze plek verongelukte Maarten Decat nog in september. Bloemen herdenken aan het spijtige ongeval.
Vertommen Op deze plek verongelukte Maarten Decat nog in september. Bloemen herdenken aan het spijtige ongeval.

Voor de directie van Don Bosco Haacht is de maat vol. De aanleg van een gescheiden fietspad en voetpad langs de Provinciesteenweg N21 dringt zich al jarenlang op, maar effectieve stappen voor de aanleg werden nog altijd niet ondernomen. In oktober nog zei Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) dat er geld werd vrijgemaakt om drie mobiliteitsdossiers aan te pakken, maar een timing is er nog altijd niet. “Iedere dag wandelen en fietsen heel veel van de leerlingen van Don Bosco via de Provinciesteenweg in Boortmeerbeek en Haacht en de Stationsstraat in Haacht van en naar de school. Buurtbewoners die met de trein naar het werk gaan of die met de fiets naar het station rijden, trotseren noodgedwongen het drukke verkeer op deze gewestweg. De verkeerssituatie voor deze voetgangers en fietsers is zeer onveilig”, zegt directeur van Don Bosco Haacht Geert Leenknecht. 

Dodelijke weg

Drie jaar geleden verloor de school een van zijn leerlingen bij een dodelijk ongeval op de Provinciebaan. “Nadien hebben wij overlegd met de gemeente, de provincie en het gewest”, zegt Leenknecht. “Daar werd gezegd dat de werken zouden starten nadat de werken aan de Werchtersesteenweg voltooid waren. Deze werken zijn inmiddels in het voorjaar van 2018 afgerond. Toch bleef het stil. Ondertussen was er in september van dit jaar opnieuw een dodelijk ongeval waarbij Maarten Decat het leven liet. Opnieuw werd er beloofd om werk te maken van een veilige N21. Er zou budget zijn. Van timing is er ondertussen geen sprake meer.” 

3.000 deelnemers

De school, en de leerlingen zijn de situatie beu. Uit protest stappen op 15 januari 2.500 leerlingen en personeelsleden van Don Bosco en de Vrije Basisschool van Haacht-station vanuit de school richting de kerk van Haacht-Station. Daar wordt een duidingsmoment georganiseerd, gevold door een minuut stilte ter nagedachtenis van alle verkeersslachtoffers die omkwamen langs het parcours. Voor de gelegenheid wordt de N21 tussen 9 en 11 uur volledig afgesloten tussen Kampenhout-Sas en de Don Boscoschool op de Stationsstraat. “Vele sympathisanten en buurtbewoners zullen mee actie voeren. We verwachten meer dan 3.000 deelnemers. Met onze actie willen wij de politici aansporen om hun verantwoordelijkheid te nemen”, besluit de directeur.

Bij het Agentschap Wegen en Verkeer kunnen ze nog geen timing plakken op de werken. “Begin 2019 volgt een definitieve goedkeuring van het voorontwerp. Een onafhankelijke verkeersexpert geeft een finaal advies daarover, waarop de minister van Mobiliteit en Openbare Werken het voorontwerp finaal goedkeurt. Vervolgens kan het definitief ontwerp opgemaakt worden. Na goedkeuring van het definitief ontwerp worden de nodige onteigeningsplannen en uitvoeringsplannen opgemaakt. De precieze timing van de onteigeningen en de uitvoering van de werken is vandaag nog niet bekend”, zegt Anton De Coster van AWV. 

Noah Mortier werd in de zomer van 2015 van zijn fiets gereden langs de Provinciesteenweg.
Vertommen Noah Mortier werd in de zomer van 2015 van zijn fiets gereden langs de Provinciesteenweg.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Francois Van Moer

    Akkoord, het is een onveilige baan voor fietsers....maar de Leuvensesteenweg is ook even onveilig voorbij Muizen ( Mechelen ) richting Leuven.