Koppel slechtvalken kiest kerktoren als nieuwe thuis

In Haacht is er nog geen nest. In de Sint-Pieterskliniek in Leuven kon Philippe Smets van Natuurpunt gisteren wel drie slechtvalkjongen ringen.
Foto Repro SPK In Haacht is er nog geen nest. In de Sint-Pieterskliniek in Leuven kon Philippe Smets van Natuurpunt gisteren wel drie slechtvalkjongen ringen.
Haacht heeft er sinds kort een attractie bij. Een koppel slechtvalken koos de kerktoren als nieuwe thuis. Een broednest is er helaas (nog) niet, zo stelde natuurpunt gisteren vast.

In de kerktoren van Haacht huizen sinds kort voor het eerst sinds mensenheugenis enkele slechtvalken. Het koppel, behorende tot de snelste vogelsoort ter wereld, vliegt geregeld af en aan. Natuurpunt-specialisten verwachtten gisteren dan ook een nest aan te treffen, maar dat bleek niet zo. "Slechtvalken maken hun nest normaal op een rotsrichel, in een kommetje van aarde en keitjes. We zijn speciaal tot over de klokken gekropen, maar de Haachtse toren biedt hen daar bij nader inzien nu geen mogelijkheid toe", weet Philippe Smets, projectleider 'Slechtvalken' voor Natuurpunt Oost-Brabant. "Gezien het enthousiasme van de kerkfabriek, wellicht niet in het minste omdat slechtvalken wilde stadsduiven als een makkelijke prooi aanzien, zullen we waarschijnlijk binnenkort dan ook een nestkast plaatsen. Die komt dan onder het torendak, op zo'n 40 meter hoogte - waar slechtvalken het liefst zitten."


Haachts klokkenmaker Dominick Vanhaute had zo'n anderhalve maand geleden al opgemerkt dat er valken in de buurt waren. "Ik hoorde op een avond plots het gekrijs dat zo herkenbaar is van in Mechelen", vertelt de man die ook torenwachter van de Mechelse Sint-Romboutstoren is. "Ironisch genoeg is net nu het vrouwtje van de Mechelse valken dat al negen jaar op de Sint-Romboutstoren broedde gestorven. Ze vloog anderhalve maand geleden tegen het raam van een appartementenblok en was op slag dood. Dit jaar dus geen jongen in Mechelen. Het mannetje vliegt daar nu nog alleen rond", aldus nog Vanhaute.

Wel jongen in Leuven

Goed 'slechtvalk'-nieuws is er wel vanuit Leuven, Tienen, Aarschot en Zoutleeuw, waar Natuurpunt eerder al nestkasten plaatste. "Overal zitten er nu twee of drie jongen", weet Smets. "Op het dak van de Sint-Pieterskliniek in Leuven hebben we vandaag (gisteren, nvdr) nog drie jongen (foto) kunnen ringen. Het koppel zit daar nu inmiddels een zevental jaar. We zijn enorm blij dat deze fantastische roofvogel terug is. Met naar grote waarschijnlijkheid op termijn ook in Haacht nog jongen, zien we de populatie in de regio duidelijk groeien." (SPK)