Gemeentebestuur maandlang met de fiets

Burgemeester Steven Swiggers, de schepenen Mark Feyaerts, Dieter Van Besien en Paul De Troyer zullen zich de komende weken meer met de fiets naar hun werkplaats begeven.
Foto Ponsaerts Burgemeester Steven Swiggers, de schepenen Mark Feyaerts, Dieter Van Besien en Paul De Troyer zullen zich de komende weken meer met de fiets naar hun werkplaats begeven.
Februari wordt in Haacht de maand van de engagementen. Nadat ze al aangaven een maand lang geen alcohol te zullen drinken, zal een deel van het gemeente- en OCMW-personeel vier weken lang de auto voor een degelijke elektrische fiets inruilen. Haacht is het eerste lokaal bestuur dat aan het initiatief van de provincie deelneemt.

In Haacht ruilen 30 medewerkers van de gemeente en OCMW 4 weken lang de auto voor een degelijke elektrische fiets. "'De Fietstest' is een mobiliteitscampagne van de provincie om meer werknemers op de fiets te krijgen, en zo de files in de regio een halt toe te roepen", licht gedeputeerde voor Mobiliteit Tom Dehaene (CD&V) toe.


"Met de elektrische fiets zijn afstanden tot 15 kilometer een haalbare kaart, zelfs voor de wat minder geoefende fietser. De mobiliteitscampagne ging afgelopen zomer van start. Intussen namen al 198 werknemers uit zeven bedrijven deel. 75% daarvan gaf na de testperiode aan voortaan vaker met de fiets naar het werk te komen. Eén op drie was zelfs meteen overtuigd om een elektrische fiets te gaan aankopen", weet Dehaene.


Haacht is de eerste gemeente die in het project stapt. Onder meer de burgemeester en enkele schepenen zullen de komende vier weken vaker op de fiets te zien zijn.


"De gemeente investeert de komende jaren bijna 2 miljoen euro in de verbetering van de fietsinfrastructuur", vertelt burgemeester Steven Swiggers (Open Vld).


"Daarnaast willen we als werkgever het goede voorbeeld geven en onze medewerkers aanzetten tot duurzaam woon-werkverkeer. Zelf zal ik wanneer het niet regent of vriest vanuit Tildonk met de fiets naar de collegevergaderingen komen - en dat niet alleen in februari trouwens."


Meer woon-werkverplaatsingen met de fiets afleggen is niet het enige engagement dat het Haachtse gemeentebestuur in februari aangaat. Het college gaat ook de uitdaging aan om, in het kader van 'Tournée Minerale' een maand lang geen alcohol te drinken. (SPK)