FAN-tornooi herdenkt Noah én zamelt geld in voor goed doel

TWEEDE EDITIE ELITEWEDSTRIJD TER ERE VAN VERONGELUKTE VOETBALLER

Johan en zoon Luca Mortier met de affiche van hun evenement ter ere van Noah.
Sven Ponsaerts Johan en zoon Luca Mortier met de affiche van hun evenement ter ere van Noah.
Ter nagedachtenis van de verongelukte Keerbergse Noah Mortier (16) vindt zaterdag in Haacht het tweede FAN-voetbaltornooi plaats. Het tornooi voor eliteploegen onder de 16 jaar moet ook geld opleveren voor de 'Football Academy Noah', het liefdadigheidsproject waarmee papa Johan kansarme jongeren in Zuid-Afrika de kans te geven om zich via voetbal te ontplooien.

"Op Noahs uitvaart, ruim anderhalf jaar geleden, heb ik beloofd zijn spirit en alles waarvoor hij stond levendig te houden", vertelt vader Johan Mortier (53) uit Keerbergen. "Met de oprichting van de inmiddels succesvolle 'Football Academy Noah' (FAN) hielden we woord. Noah had immers een grote liefde voor zowel voetbal, Zuid-Afrika als plezier maken. FAN geeft minderbedeelde kinderen in Zuid-Afrika de mogelijkheid om écht te voetballen en plezier te hebben dankzij het spel. FAN steunt de kinderen van 22 scholen in de zeer arme regio van Mtubatuba met sportuitrusting, voetbalkledij, voetbalschoenen en begeleiding. Momenteel maken 2.500 spelertjes - 1.000 meisjes en 1.500 jongens - deel uit van de Academy.

Noah Mortier.
Repro SPK Noah Mortier.

Van fietspad gemaaid

Noah verongelukte op 21 augustus 2015 op de Stationsstraat in Haacht. De talentvolle en gedreven voetballer bij de U17 van KVC Haacht werd samen met zijn goede vriend en teamgenoot Siemen door een geïntoxiceerde bestuurder, die bovendien vluchtmisdrijf pleegde, van het fietspad gemaaid en overleed. "Met dit liefdadigheidsproject willen we


Noahs spirit hier lokaal levendig houden, én centjes inzamelen voor het Zuid-Afrikaanse project."


De eerste editie van het voetbaltornooi was vorig jaar met meer dan 700 bezoekers een groot succes. "Dit jaar willen we de lat nog wat hoger leggen, en hebben we een zeer mooi programma kunnen samenstellen met topploegen uit België en Nederland." Aan het FAN-voetbaltornooi voor U16-ploegen nemen naast KVC Haacht - de ploeg waarin de talentvolle Noah zelf speelde - dan ook de eliteploegen van Club Brugge, Genk, Lokeren, KV Mechelen, Lierse en Antwerp deel. Uit Nederland komt AZ Alkmaar.

Gesigneerde truitjes

"Het is de bedoeling om dit tornooi verder te laten uitgroeien tot een gerenommeerd jeugdtornooi. De focus ligt op het sportieve aspect. Toch willen we ook een plezierig kader creëren, met de mogelijkheid om iets te eten en te drinken en deze dag op een fijne manier samen te beleven. Voor het eerst houden we ook een veiling van een pak gesigneerde truitjes. Zo kan men eigenaar worden van het officiële shirt met de handtekeningen van alle spelers van KV Mechelen, Club Brugge en Genk. Maar ook Philippe Gilbert, Nicolas Lombaerts en de casts van Thuis en Familie bezorgden ons al een truitje." VRT-gezicht Lieven Van Gils presenteert, en zanger-acteur Stan Van Samang beloofde om langs te komen voor de prijsuitreiking .


Het Noah Fan Tornooi toernooi vindt plaats op zaterdag 13 mei en wordt gespeeld op de terreinen van KVC Haacht. Aanvang om 11 uur. De prijsuitreiking is om 18.30 uur. De bar blijft daarna open voor het 'aftertornooi'. Info: www.footballacademynoah.be.