Deze toeristische trekpleisters worden toegankelijker voor mensen met autisme

Monique Swinnen (rechts) en Sien in het Bezoekerscentrum in Tildonk dat als eerste een visueel stappenplan kreeg.
Vertommen Monique Swinnen (rechts) en Sien in het Bezoekerscentrum in Tildonk dat als eerste een visueel stappenplan kreeg.
Toerisme Vlaams-Brabant wil voor elf trekpleisters in onze regio visuele stappenplannen uitwerken, zodat mensen met autisme hun bezoek optimaal kunnen voorbereiden en zo een kwaliteitsvollere daguitstap beleven. Het Belevingscentrum 1914-18 in Tildonk beet de spits af.

De komende maanden worden gelijkaardige projecten uitgerold in onder meer het Damiaanmuseum, het Sven Nys Cycling Center in Tremelo en museum M in Leuven. Toerisme Vlaams-Brabant werkt hiervoor samen met Toerisme voor Autisme. 

Daguitstappen en reizen voor mensen met autisme zijn niet vanzelfsprekend. Ze komen terecht in een nieuwe omgeving met onverwachte prikkels en onduidelijke sociale regels, wat enorm stresserend is. De persoon met autisme en zijn begeleider kunnen daardoor niet optimaal genieten. “Onder de noemer ‘Iedereen Toerist’ zetten we in op inclusief en toegankelijk toerisme”, aldus de gedeputeerde Monique Swinnen (CD&V). Toerisme Vlaams-Brabant wil voor elf attracties in de provincie visuele stappenplannen uitwerken, zodat mensen met autisme zich kunnen voorbereiden en een kwaliteitsvollere daguitstap kunnen ervaren. 

Na het Belevingscentrum 1914-18 volgen nog plannen voor het Africamuseum in Tervuren, Rufferdinge in Landen, het bezoekerscentrum Dru! f in Overijse, het Damiaanmuseum in Tremelo, de druivenserre en wijnkelder in Overijse, Kasteel van Gaasbeek in Lennik, museum M in Leuven, Sportimonium in Zemst, Stal ‘t Solleveld in Dilbeek en het Sven Nys Cycling Center in Tremelo. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.