"Zóveel steun gehad van mijn dorpsgenoten"

HALF JAAR NA BRAND RAAKT GARAGIST ER BOVENOP

Kris Van Calsteren huurt nu een garage even verderop.
Vertommen Kris Van Calsteren huurt nu een garage even verderop.
Een half jaar na een vreselijke brand in Tildonk, waarbij een garage en twee huizen vernield raakten, komt alles op zijn pootjes terecht. Dankzij de steun van dorpsgenoten zijn garagist Kris Van Calsteren en echtgenote Liesbet Verbeek opnieuw aan de slag én hebben ze ook een andere woonst. Net zoals Ilse Ophalvens en partner Alain Callant, die eveneens hun huis in de vlammen verloren.

Even terug naar vrijdag 26 mei. Een werknemer was met een boormachine in de weer aan de kunststoffen brandstoftank in de garage in de Postweg. Nadat er vonkjes op een koolborstel terechtkwamen, was er geen houden meer aan. De massieve houtbouw wakkerde de brand nog eens extra aan. Alles ging in vlammen op: de garage, de huizen, een oldtimer, een naaimachine van meer dan 100 jaar,... Kris Van Calsteren verloor meer dan tien jaar van zijn leven. Zes maanden later komt alles stilaan op zijn pootjes terecht. "Ondertussen heb ik een garage gehuurd in de De Costerstraat, wat verderop. Hier passeren zelfs meer mensen dan in de Postweg. De werkruimte is ook groter, dus daar zal je me ook zeker niet over horen klagen. Uiteindelijk is ook het merendeel van het cliënteel gebleven", vertelt de 36-jarige Kris.


Daar heeft de garagist zich wel hard voor moeten inzetten. "Ik heb zes maanden lang zeven dagen op zeven gewerkt. De eerste weken waren ongelooflijk moeilijk. Ik was alles kwijt, had geen stockmateriaal liggen en moest van nul herbeginnen. Ik heb de eerste weken erg veel hulp gekregen. Van andere garagisten, vrienden, kennissen, maar ook van onbekenden. En dat heeft mij ongelooflijk deugd gedaan", zegt Kris. Ondertussen is hij een zestal maanden ingewerkt in zijn nieuwe garage, maar hij merkt elke dag nog kleine problemen op. "Dan heb ik weer een voorwerp nodig dat ik al lang niet meer gebruikt had, bijvoorbeeld. Maar ik klaag niet. Ik zou hier graag willen blijven. Voorlopig blijft het evenwel bij huren", vertelt Kris.

26 mei: een brand vernielt de volledige garage en de twee aanpalende huizen.
Vertommen 26 mei: een brand vernielt de volledige garage en de twee aanpalende huizen.

Crowdfunding op Kreta

Niet alleen zijn garage brandde af in mei. Ook zijn aanpalende woning moest eraan geloven. Kris en Liesbet vonden ook daarvoor een oplossing. "De uitbater van café De Brousse heeft mij voorgesteld om van hem te huren. Mijn vrouw en ik zijn onmiddellijk ingegaan op zijn voorstel. Ik ben hem heel erg dankbaar."


Ook Ilse Ophalvens en haar partner Alain Callant verloren hun aanpalende woonst, die ze van Kris huurden, in de brand. Het koppel vond enkele weken later een nieuwe woonst in Boortmeerbeek. "Daar zijn wij heel blij mee, maar het is toch niet hetzelfde als in Tildonk", klonk het bij Ilse en Alain. "Ons huis daar was uniek, het is nu aan ons om het hier even uniek te maken. De vrouw van wie we ons nieuw huisje huren, heeft ons alvast een hart onder de riem gestoken. Wij mogen heel wat spullen van haar gebruiken, die we anders opnieuw zouden moeten aankopen."


Dat Tildonk een solidaire gemeente is, bleek ook uit een crowdfunding die op poten werd gezet voor de twee gezinnen. Die solidariteit reikt zelfs tot in het Griekse Kreta. Daar startte een dame met Haachtse roots een actie ten voordele van de getroffen gezinnen. Die crowdfunding leverde meer dan 3.000 euro op.