"Rechts rijden? Dat kende ik nog niet"

VLUCHTELINGEN LEREN VERKEERSREGELS TIJDENS EERSTE FIETSTOCHTJE DOOR CENTRUM

De meeste asielzoekers genieten zichtbaar van hun eerste fietstochtje op Haachtse bodem.
Ponsaerts De meeste asielzoekers genieten zichtbaar van hun eerste fietstochtje op Haachtse bodem.
Het OCMW van Haacht hield gisteren voor het eerst een fietscursus voor vluchtelingen. "Bedoeling is om hen voor hun eigen veiligheid met onze verkeersregels vertrouwd te maken. In hun land bestaan die voor fietsers immers meestal gewoonweg niet", zegt OCMW-voorzitter Ilse Fillet.

Zeven van de 35 asielzoekers die Haacht momenteel onderdak biedt, namen aan de fietscursus van het OCMW deel. "Een dergelijke wetgeving, laat staan een fietsinfrastructuur, is in Syrië, Irak, Ethiopië, Libanon of Palestina veelal gewoonweg onbestaande. De focus ligt dan ook vooral op verkeersveiligheid, én op het feit dat ze hier rechts van de weg moeten rijden. Dat kennen de meesten écht niet. Sommigen hadden voorheen al wel eens gefietst, maar enkelen wisten tot vandaag toch niet waar precies ze de rem moesten zoeken... Zo'n mensen kan je gewoonweg niet zonder enige begeleiding de weg op sturen. Maar ook voor hun integratie is deze dag interessant. Op deze manier komen de vluchtelingen nog eens samen buiten, en leren ze de gemeente ook beter kennen. Het is ook belangrijk dat deze mensen iets te doen hebben en ze af en toe een beetje afleiding krijgen", aldus Fillet.


Vrijwilliger René Cornelis, die jarenlang ook voor het BIVV verkeersles aan anderstaligen gaf, maakte de cursisten tijdens een korte stoomcursus wegwijs in de Belgische fietswegcode. "Onder meer over de voorrangsregels op een rotonde en het bestaan van een tweerichtingsfietspad hadden deze mannen nog nooit gehoord. Ook het feit dat fietsers hier in Haacht aan bepaalde kruispunten al door het rode verkeerslicht mogen rijden om rechtsaf te draaien, kreeg bijzondere aandacht."

De theorie wordt ook in praktijk gebracht.
Ponsaerts De theorie wordt ook in praktijk gebracht.

Fietsdokter

Alle cursisten kregen van het OCMW een tweedehandsfiets cadeau. Eens alle tweewielers door 'fietsdokter' Jos gekeurd en verkeersveilig bevonden, volgde een praktische proef op de openbare weg. Onder begeleiding van enkele vrijwilligers waagden de deelnemers - uitsluitend mannen - zich op een vooraf uitgestippeld parcours aan een voorzichtig ritje doorheen het centrum. "Het praktische deel van het examen gebeurt naar analogie van het fietsexamen dat ook de Haachtse scholieren afleggen", legt Fillet uit. "Er worden bewust verschillende verkeerssituaties en -omstandigheden, zoals het nemen van een rotonde en het oversteken van een druk kruispunt, aangedaan."

Nu met fiets naar school

Nizar (31) had in Palestina al wel gefietst, maar vindt de cursus toch onontbeerlijk om zich hier in België in het verkeer te wagen. "Zonder opleiding over de regelgeving is het hier voor ons gewoon te gevaarlijk. Verkeersregels voor fietsers kennen wij in ons land immers gewoonweg niet. Wie in Palestina fietst, doet dat gewoon zowel links als rechts van de straat. Maar dat is hier zeker geen optie. In die bijna 20 maand dat ik in Tildonk verblijf, gebeurde alles dan ook vooral te voet. Zelf zal ik de fiets vooral gebruiken om naar school, het gemeentehuis en OCMW te gaan."


Wellicht krijgt het geslaagde initiatief op termijn navolging. "Dan moeten we misschien toch ook de vrouwen nog aan het fietsen proberen te krijgen", zegt Fillet. "Niet evident, want de meeste vrouwen mogen gewoonweg niet fietsen. Dat is in hun thuisland immers verboden. De lange gewaden die ze dragen maakt fietsen natuurlijk ook niet echt praktisch."