Grootste Tongenaar Ambiorix in 't klein

Nu maandag 5 september is het 150 jaar geleden dat het standbeeld van Ambiorix, de held van de Eburonen en de man die erin slaagde om het leger van Caesar te verslaan, op z'n sokkel op de Grote Markt werd geplaatst.

Naar aanleiding van de verjaardag van de vierde grootste Belg en de grootste Tongenaar liet het stadsbestuur een nieuw beeldje van z'n held maken. Georges Sypels die in de stad de enige nog actieve tingieterij uitbaat, goot een kopie uit tin en zink van Ambiorix. Het beeldje, 19 centimeter groot, is een zeer natuurgetrouwe en gedetailleerde afbeelding van de levensgrote Ambiorix die nu al anderhalve eeuw waakt over de binnenstad.

Het beeldje kost 80 euro en kan bekomen worden bij Toerisme Tongeren.

Evocatie

Zondag herdenkt de stad de verjaardag van Ambiorix met de evocatie van de tijd toen het standbeeld werd geplaatst. Zo'n 20 acteurs kruipen in de huid en kleren van een pastoor, kapper, leraar, rijkswachter en gegoede dames. Ook een Belle Epoque-fotograaf zal op en rond de Grote Markt paraderen. Verder wordt gezorgd voor een bourgondisch festijn met bier, jenever, vlaai, rookworst en vleesbrood met krieken en puree. (LXB)

De stad liet een nieuw beeldje maken van de Eburonenheld Ambiorix.
Mine Dalemans De stad liet een nieuw beeldje maken van de Eburonenheld Ambiorix.