Groen: "De Wever gaf geschenk aan Optima-topman"

De partij Groen bijt zich stevig vast in een aantal vastgoeddossiers van de stad Antwerpen. Fractieleider Wouter Van Besien wil burgemeester Bart De Wever (N-VA) op de gemeenteraad van september op de rooster leggen over zijn contacten met Optima-topman Jeroen Piqueur.

De Optima-bank werd in juni failliet verklaard. Topman Jeroen Piqueur bleek daarin een onfrisse rol te spelen. Vorige week zei Piqueur in een interview dat hij niet enkel met Gents burgervader Daniël Termont (sp.a), maar ook met Bart De Wever aan tafel had gezeten. "Ik heb nog een geschenk van hem gekregen: een maquette van onze torens aan het Kattendijkdok", zo liet de bankier weten.

"Zelf cadeau gekregen"

De Wever ligt er niet van wakker. "Ik bezoek regelmatig bedrijven en luister naar de visie van ondernemers. Ook Piqueur was daar één keer bij. Ik heb hem inderdaad een foto van die torens gegeven. Eentje die ik eerder zelf cadeau had gekregen. Meer dan een persoonlijke attentie was dat niet. De torens werden ook volledig vergund onder het vorige bestuur (dat van Patrick Janssens, sp.a, red.)."

Optima fungeerde daarbij als makelaar. Deze vastgoedpoot van Optima is niet failliet. Net voor de zomervakantie nam Groen op de gemeenteraad schepen Rob Van de Velde (N-VA) onder vuur. Raadslid Joris Giebens (Groen) vroeg toen een grondig extern onderzoek naar mogelijke belangenvermenging in stedenbouwkundige dossiers. Opmerkelijk was dat de naam Optima afgekleefd was op de reclameborden bij de Lins Tower, een toekomstige hoogbouw op de Tunnelplaats.

Wouter Van Besien wil Bart De Wever nu interpelleren. Joeri Dillen, ex-kabinetschef van de burgemeester, was topman bij Land Invest Group, partner van Optima in het Lins Tower-project. Het dossier is voor Groen een kapstok om klaarheid te scheppen in de grijze zone die volgens de partij is ontstaan tussen politiek, administratie en projectontwikkeling.

(PHT)

Burgemeester Bart De Wever.
Photonews Burgemeester Bart De Wever.
Optima-topman Jeroen Piqueur.
Photo News Optima-topman Jeroen Piqueur.