Twee Kempense moorddossiers definitief verwezen naar hof van assisen

Miquel B. wordt geboeid het gerechtsgebouw binnen gebracht.
Jef Van Nooten Miquel B. wordt geboeid het gerechtsgebouw binnen gebracht.
De Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft twee Kempense moorddossiers definitief doorverwezen naar het hof van assisen. Tom P. zal zich voor de volksjury moeten verantwoorden voor de moord op Alma Osorio De Viana in Kasterlee. Miquel B. uit Essen moet zich verantwoorden voor de moord op Ronald Brakmanis in Grobbendonk waar er sprake was van een uit de hand gelopen ripdeal. Als de volksjury moord bewezen acht, riskeren beide verdachten levenslang. In totaal zullen er vijf Kempense moordzaken behandeld worden in 2020. 

De 34-jarige Miquel B. uit Essen werd opgepakt in het moordonderzoek op de Let Rolands Brakmanis in een woning aan de Oude Steenweg in Grobbendonk. Die werd doodgeschoten op 29 september 2017. Het ging om een afspraak rond een drugszaak en vermoedelijk mondde dat uit in een ripdeal. Na een doorgedreven onderzoek werden verschillende verdachten opgepakt. Miquel B. uit Essen, een man van Surinaamse afkomst, belandde in januari in de cel. De man wordt ervan verdacht om uiteindelijk de trekker te hebben overgehaald. Ook zijn kompaan Hesdie M. wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord. Hij werd echter eerder tijdens het onderzoek onder voorwaarden vrijgelaten. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis sinds zijn arrestatie, werd Miquel B. ook nog eens betrapt op bezit van drugs in de gevangenis. Daarvoor kreeg hij nog een beperkte gevangenisstraf.

De woning aan de Oude Steenweg waar de moord plaatsvond.
Vanderveken De woning aan de Oude Steenweg waar de moord plaatsvond.

Kasterlee

Het tweede dossier dat verwezen wordt naar het Hof van Assisen is de moord op Berenice Osorio in Kasterlee. De 31-jarige vrouw van Mexicaanse afkomst, werd op 9 januari 2018 neergestoken in de woning in de Mgr. Heylanstraat in Kasterlee. Ze woonde daar samen met haar partner Tom P. Hij bracht zijn partner nog naar het ziekenhuis in Herentals. De vrouw overleed echter aan haar verwondingen. Tom en Berenice stonden in de buurt gekend als een koppel dat veel en felle ruzies had. In augustus 2013 liep de toen 27-jarige Tom P. al een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden op voor herhaaldelijk geweld tegen Berenice Osorio. Ook na die veroordelingen gingen de ruzies voort, met uiteindelijk een dodelijke afloop in januari 2018.

Slachtoffer Berenice Osorio.
Repro Jef Van Nooten Slachtoffer Berenice Osorio.

Nog veroordelingen

Moordverdachte Tom P. (33) werd ondertussen ook nog eens gedagvaard voor het toebrengen van slagen en verwondingen aan een cipier. Hij werd in de tussentijd ook nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden veroordeeld omdat hij zich bij een verschijning voor de raadkamer weerspannig had gedragen tegenover politieagenten.

Moordverdachte Tom P.
Archieffoto Ton Wiggenraad Moordverdachte Tom P.

Nog moordzaken

De agenda van het hof van assisen zal in 2020 Kempisch getint worden, want eerder dit jaar werden al eens zaken verwezen naar assisen. Ashley V.D.V. en Marco L. zullen zich in juni moeten verantwoorden voor de moord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts uit Bouwel.  Het 45-jarige slachtoffer werd gewurgd langs het kanaal in april 2018.

Daarnaast zullen ook Glenn M. (27) en zijn ouders Patrice M. (52) en Inge M. (47) uit Izegem voor de volksjury moeten verschijnen. Zij worden verdacht van de moord op de 21-jarige Sara Laeremans in Geel. De zaak bleef lange tijd onopgehelderd, maar uiteindelijk forceerden de speurders toch een doorbraak.  Een definitieve beslissing over hun verwijzing valt pas begin 2020.

De laatste Kempense zaak die zijn beslag zal krijgen is die rond Babur Y. Hij wordt ervan verdacht om Eleanore De Strijcker (27) op 13 maart 2018 omgebracht te hebben in een woning aan Kleerroos.




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.