Tiener in rolstoel kan nu ook schommelen

Niamat heeft zijn rolstoel vastgemaakt op de schommel en krijgt een duwtje van schepen Hilde Leens.
Vanderveken Niamat heeft zijn rolstoel vastgemaakt op de schommel en krijgt een duwtje van schepen Hilde Leens.
Kinderen en tieners die door een beperking in een rolstoel zitten, kunnen nu ook schommelen in Grobbendonk. Op het Wijnrankplein staat een rolstoelschommel. "Met de hulp van twee touwen kan je zelf schommelen, net zoals de andere kinderen", zegt ontwerper en Grobbendonkenaar Ralf von Liehn.

Het project is opgestart op vraag van gemeenteraadslid Lut Cateau (Vlaams Belang). Zij werkt haar hele leven al met mensen met een beperking en wil het leven voor hen zo gemakkelijk mogelijk maken. "Als kind met een beperking moet je erbij kunnen horen, òòk op het speelplein. Een rolstoelschommel is een zeer mooi initiatief", zegt Cateau.


Schepen van Sport Hilde Leens (N-VA) zette zich achter het project, samen met Grobbendonkenaar Ralf von Liehn, werkzaam bij de vzw Werkvormm in Antwerpen, die een kans tot tewerkstelling biedt aan mensen die een grote afstand met de arbeidsmarkt hebben. "Drie maanden ben ik samen met enkele mannen van onze vzw bezig geweest met de realisatie van de rolstoelschommel. We zijn volledig van nul begonnen. Ik ben metaalbewerker van opleiding en ik heb zelf het prototype gebouwd", vertelt Ralf von Liehn.


Het resultaat is een metalen schommel met een platform, waarop plaats is voor een rolstoel. "Je kan er gemakkelijk oprijden, je rolstoel vastmaken met een veiligheidsbeugel en dan kan je zelf met de hulp van twee touwen schommelen. De schommel werkt ook perfect als iemand anders duwt, zoals bij een gewone schommel", legt de bedenker uit.


Schepen Hilde Leens, die als kinesitherapeut zelf ook in contact komt met kinderen met een beperking, huldigde de rolstoelschommel gisteren in. Hilde: "Ik ben echt zeer tevreden met het resultaat. Ook al is het maar één kind bij wijze van spreken dat gebruik zal maken van deze schommel, wij willen als gemeente bijdragen tot de integratie van kinderen met een beperking in de maatschappij. Hier, op dit rustige en verkeersveilige pleintje, kunnen kinderen met een beperking samen spelen met kinderen die niet in een rolstoel zitten." (JOBG)

Vanderveken