Gezocht: 500 magazijniers, en snel

CVO HIK START OPLEIDING VOOR KNELPUNTBEROEP

De immense magazijnen van Bleckmann. Het bedrijf breidt de komende maanden nog uit.
Foto Vanderveken De immense magazijnen van Bleckmann. Het bedrijf breidt de komende maanden nog uit.
Sinds de Kempen is uitgegroeid tot een van de grootste logistieke regio's van ons land, stijgt ook het aantal vacatures spectaculair. En die raken lang niet allemaal ingevuld. Zo zoekt alleen al het bedrijf Bleckmann in Grobbendonk 250 man binnen het half jaar. CVO HIK start in september alvast met een opleiding 'Transport -en logistiek medewerker'.

De nabijheid van de Antwerpse haven en de aanwezigheid van verschillende kanalen voor binnenvaart veroorzaken een exponentiële groei in de logistieke sector in Kempen. Schoolvoorbeeld is logistiek dienstverlener Bleckmann in Grobbendonk. Drie jaar geleden, op 1 mei 2014, opende het bedrijf er een hub met 6.000 vierkante meter magazijn en een handvol medewerkers. Vandaag tellen ze 400 medewerkers en magazijnruimtes van 82.000 vierkante meter.

Vanderveken

E-commerce

"Wij hebben voor Grobbendonk gekozen, omdat er in de haven van Antwerpen amper nog plaats is en de wegen rond de havenstad zitten volledig vast. Heel wat van ons cliënteel is in Nederland, Duitsland en Luxemburg gevestigd en is dus vanuit de Kempen goed bereikbaar via trein, vrachtwagen én binnenvaart", verklaart site manager Tom Leunckens van Bleckmann. Bleckmann doet transport en opslag voor grote merken, voornamelijk uit de modewereld. Kledingmerken als Superdry, Abercrombie & Fitch of Scapa zitten in de portefeuille van het logistiek bedrijf. In Grobbendonk voeren ze niet alleen uit naar winkelketens of groothandelaars, ook de e-commerce voor die kledingmerken wordt vanuit de site gedaan. "We zijn constant op zoek naar logistieke medewerkers die kennis hebben van het vak. Ze moeten beseffen dat hun werk belangrijk is. Zij zorgen ervoor dat het product goed tot bij de klant geraakt. We zijn trouwens voor onze nieuwste uitbreiding tegen het einde van het jaar ook op zoek naar 250 extra werknemers."

Volgens VOKA is er voor de hele Kempen nood aan minstens 500 magazijniers. De vraag naar opgeleide logistieke medewerkers groeit met een rotvaart. Daarom start CVO HIK in Geel op vraag van Voka Kempen en het Kempens Verbond van Baanvervoerders in september met een opleiding logistiek medewerker. "Het is een knelpuntberoep, de opleiding komt zeker niet te vroeg", meent gedelegeerd bestuurder Renilde Craps van Voka. "Uit recente cijfers blijkt dat het aantal werkzoekenden zonder secundair diploma in onze regio bijzonder laag ligt. We willen die groep kansen bieden door in te zetten op gericht onderwijs en een praktijkgerichte opleiding."

Taalvakken

De opleiding 'Transport -en logistiek medewerker' stoomt mensen klaar voor de sector. De studenten zullen leren onder meer hoe een transport werkt, welke documenten er nodig zijn en hoe zij die moeten invullen en ze krijgen bijvoorbeeld ook taalvakken aangezien ze ook met andere nationaliteiten te maken krijgen. Verder is er zeer veel stage, omdat het toch voornamelijk over een praktijkopleiding gaat. "We weten dat de vraag groot is, maar in september starten we in eerste fase met 15 leerlingen in dagonderwijs en 15 in avondschool", knikt Tony Bastijns van CVO-HIK. "Het is een modulair systeem, dus mogelijk kunnen in november of januari nieuwe mensen instromen."

Op 17 mei organiseert de school bij Bleckmann een kennismakingsdag over de nieuwe opleiding. Inschrijven voor die dag moet via logistiek@hik.be.