DE PARTIJEN DOORGELICHT

GROBBENDONK

N-VA


De partij werd in 2012 nipt de grootste partij met 25,8% van de stemmen, op de voet gevolgd door Open Vld-Grobos (nu: GiB), dat 24,4% haalde. Eric Van Meensel wil als lijsttrekker een vervolg op zijn eerste ambtstermijn als burgemeester breien. Schepenen Greet van de Peer en Hilde Leens vervolledigen de top drie. N-VA zag met Peter Van Pelt wel een prominent lid van de partij overstappen naar De Burgers. Van Pelt was lokaal N-VA-voorzitter en gemeenteraadslid en bekleedde in 2012 de derde plaats op de lijst van N-VA. Naast mobiliteit is veiligheid een belangrijk thema voor de partij. Ze willen investeren in mobiele camera's die niet enkel tegen diefstal worden ingezet, maar ook tegen sluikstorten en overdreven snelheid.


CD&V


De christendemocraten besloten om in 2012 in zee te gaan met N-VA en sp.a nadat ze eerder jarenlang met Open Vld-Grobos hadden samengewerkt. Net zoals zes jaar geleden is schepen Maarten Wouters opnieuw lijsttrekker. Ook CD&V zag enkele leden vertrekken. OCMW-voorzitster Anne Appeltans-Janssen stapte eerst over naar de Burgers om daarna samen met Gert Fransen (ex-sp.a) De Lokale Lijst uit de grond te stampen. Daarnaast verliet ook Simonne Delen, OCMW-raadslid en gewezen OCMW-voorzitster, de partij. Een belangrijk thema van CD&V is mobiliteit: veilige fietspaden zijn een prioriteit.


GiB


Open Vld-Grobos werd omgedoopt tot Gemeente in Beweging. In 2012 was de partij nog de grote verliezer door van 8 naar 5 zetels te gaan. GiB, een combinatie van liberale en onafhankelijke kandidaten, wil nu opnieuw de grootste partij van de gemeente worden. Lijsttrekker Marianne Verhaert wil bovenal van Grobbendonk een modelgemeente maken dat als voorbeeld kan dienen voor alle Kempische gemeenten en wil de mensen met elkaar verbinden.


SP.A


De socialisten leverden met Herman Cambré de eerste drie jaar de burgemeester af. Ook Cambré ambieert een nieuwe ambtstermijn, maar deze keer wel een van zes jaar. De versnippering in de gemeente had ook gevolgen voor sp.a, want schepen Gert Fransen trok de deur van sp.a achter zich toe om naar De Burgers en daarna De Lokale Lijst over te stappen. Een belangrijk programmapunt van sp.a is mobiliteit. Naast een fietspad en meer veiligheid op de Industrieweg is ook de ontsluiting van bedrijventerrein Beverdonk van essentieel belang voor de partij.


Vlaams Belang


Vlaams Belang moest in 2012 twee zetels inboeten. De partij trekt opnieuw met Lut Cateau als lijsttrekker naar de kiezer, maar doet dat wel met een kleinere lijst. Waar de partij in 2012 nog 17 kandidaten telde, zijn dat er nu slechts 9.


De Burgers


De Burgers verraste in 2017 door drie leden van de coalitie af te snoepen: Anne Appeltans-Janssen, Gert Fransen en Peter Van Pelt. Inmiddels blijft daarvan enkel nog Peter Van Pelt over. Het programma van de burgerbeweging is eerder atypisch - er is namelijk geen programma. Volgens De Burgers is een programma na de verkiezingen voor een, meestal groot, deel irrelevant geworden. De beweging wil na de verkiezingen de inwoners een visie laten ontwikkelen en een beleid maken wat door hen besproken en beslist wordt. Daarover wordt beslist in burgerraden. Lijsttrekker van De Burgers is Dieter Peeters.


De Lokale Lijst


De lokale beweging trekt met OCMW-voorzitster Anne Appeltans-Janssen (ex-CD&V) als lijsttrekker naar de kiezer, gevolgd door schepen Gert Fransen (ex-sp.a). Het duo maakte in 2017 de overstap naar De Burgers, maar verliet ook die beweging omdat ze zich wilden distantiëren van hun stijl. Wel draagt ook De Lokale Lijst burgerparticipatie hoog in het vaandel en wil men de burgers actief betrekken bij het beleid.