Aannemer riskeert zes maanden cel voor oplichting gemeente

Aannemer Paul T. (42) en voormalig ambtenaar Gert N. (40) moeten zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor valsheid in geschrifte en poging tot oplichting van de gemeente Grobbendonk. De aannemer knoeide in 2015 met het aanbestedingsdossier, om zo de renovatie van de sanitaire ruimte van het brandweergebouw naar zich toe te trekken.

De feiten speelden zich af in 2015, toen de gemeente de sanitaire ruimte van de brandweer grondig wilde laten renoveren. De aannemer is een bekende in Grobbendonk. Hij werd eerder regelmatig door de gemeente aangesteld om werken uit te voeren, zonder dat er ooit problemen waren. Toen in 2015 de doucheruimtes van de brandweer vernieuwd moesten worden, een werk dat geraamd werd op 16.000 euro, diende Paul T. een offerte in bij Gert N., op dat moment ambtenaar op de technische dienst. Gert N. stapte met de offerte naar zijn overste, maar die wilde die niet zomaar goedkeuren. Volgens de wet rond aanbestedingen moeten ook andere aannemers de kans krijgen om een offerte in te dienen. Dus liet de ambtenaar het zo aan de aannemer weten.

Valse documenten

Niet veel later diende aannemer Paul T. twee offertes in van andere aannemers. Later bleek dat het om valse documenten zou gaan, zodat de opdracht alsnog aan Paul T. gegund zou worden.


"Wij vorderen zes maanden voor beide heren en een boete", aldus het openbaar ministerie.

Stommiteit

Meester Van Looy, die Gert N. verdedigt, vroeg om de vrijspraak van zijn cliënt.


"Mijn cliënt heeft een stommiteit begaan, maar hij was als medewerker van de technische dienst niet bekend met de procedures rond aanbesteding. Hij wist niet dat hij een fout beging", aldus Van Looy. Gert N. werkt, nadat de feiten aan het licht kwamen, niet meer voor de gemeente.

Opschorting

Aannemer Paul T. bekende dat hij de documenten vervalste. Zijn advocaat vraagt een opschorting van straf, op basis van het blanco strafregister van zijn cliënt.


Vonnis op 27 maart. (DVGT)