"Dit is echt een mirakel"

EX-WIELRENNER SUSKE VERHAEGEN ONTWAAKT UIT COMA

Zes weken geleden maakte Suske Verhaegen een val van zes meter toen hij een lamp wilde vervangen. Tegen alle verwachtingen in kwam hij nu al uit de kunstmatige coma.
Vanderveken Zes weken geleden maakte Suske Verhaegen een val van zes meter toen hij een lamp wilde vervangen. Tegen alle verwachtingen in kwam hij nu al uit de kunstmatige coma.
Slechts zes weken na zijn zware val is gewezen wielrenner Suske Verhaegen (69) weer bij bewustzijn. Verhaegen werd in een kunstmatige coma gehouden waaruit hij gisterenochtend ontwaakte. Als bij wonder kon hij al praten, slikken en herkende hij al zijn familieleden, iets wat zelfs de dokters niet verwacht hadden. "Het is echt een mirakel", glundert zijn dochter Ann.

Op 27 september maakte Suske Verhaegen een onfortuinlijke val. Van op zes meter hoogte viel hij van een ladder toen hij buiten een lamp wilde vervangen. Zijn echtgenote vond hem kreunend op de grond. Sinds de val werd hij in het UZ Edegem in een kunstmatige coma gehouden. De balans was zwaar: elf gebroken ribben, een gebroken borstbeen en ruggenwervel, een bloeding in de hersenen en ook zijn longen raakten beschadigd. De laatste dagen was er echter steeds meer beterschap merkbaar. Hij begon zijn ogen en daarna zijn hoofd, armen en benen te bewegen.

Corsendonk

"Beetje bij beetje hebben de dokters zijn slaapmedicatie geminderd om hem uit coma te krijgen. Dat zijn namelijk heel zware medicijnen. Bovendien moesten ze weten of er neurologische schade was", vertelt dochter Ann. "Zo zat hij recent nog in een subcoma, de toestand tussen coma en ontwaken. Toen we vanochtend (gisterenochtend, red.) op bezoek gingen, wisten we van niets. Je komt daar dan aan en hij is bij bewustzijn. Dat bracht zoveel emoties los. Hij kon praten en hij herkende ons, het was weer de papa van vroeger. Het is echt een mirakel. Hij herinnert zich niets meer van de val, maar voor de rest is hij 100 procent bij bewustzijn."

Wilskracht

Ook Suske zelf was overmand door emoties. "Hij heeft zelf ook tranen gelaten. En hij zegt vaak dat hij zo'n dorst heeft. Hij vroeg een Corsendonk, maar normaal drinkt hij dat nooit", lacht Ann. Zelfs de dokters zijn verrast door de snelle vooruitgang van Suske. "Ze zeiden dat hij zes weken later normaal nooit zou kunnen slikken of praten. Het is dus echt een mirakel. Dit toont voor mij echt de wilskracht van papa." Als alles goed verloopt, zal Suske geen blijvende schade oplopen. Enkel aan zijn linkerlong moet er mogelijk nog een ingreep gebeuren. "De linkerlong is er slecht aan toe. De dokters moeten bekijken of die eruit gehaald moet worden. Hij moet dus zeker nog een tijdje op intensieve zorgen blijven. Daarna moet hij naar het revalidatiecentrum. Zijn benen zijn niet verlamd, dus normaal gezien zal hij op termijn ook weer kunnen stappen. Met zijn wilskracht zie ik dat wel goedkomen."

Zoveel steun

Ann is ontroerd door de vele steunbetuigingen die zij en haar familie kregen. "Dan zie je hoe geliefd papa is. Sinds het ongeval ben ik ook veel meer beginnen nadenken over de essentie van het leven. Nu besef ik pas hoe onbelangrijk geld en materiaal is."