Voorzitster online gemeenteraad doet racistische uitspraak terwijl microfoon aanstaat: “Alle vreemden weg”

Een screenshot van de online gemeenteraad van Grimbergen: Rechts bovenaan Martine De Coppel
MKV Een screenshot van de online gemeenteraad van Grimbergen: Rechts bovenaan Martine De Coppel
De online gemeenteraad van Grimbergen was nog niet aan de eerste pauze toe toen voorzitster Martine De Coppel (Vernieuwing) tijdens een vraagstelling van oppositielid Kirsten Hoefs (CD&V) een racistische uitspraak deed: ‘...alle vreemden weg...’, was er op de achtergrond te horen tijdens Hoefs’ relaas.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Martine De Coppel was zich er niet bewust van dat haar micro nog aanstond op het moment van haar uitspraak. Terwijl Kirsten Hoefs benadrukte dat de leefbaarheid in Strombeek-Bever alle steun kan krijgen, hoorde je op de achtergrond: “Alle vreemden weg.” Ontzette gezichten alom. Twee oppositieleden, Jelle De Wilde (CD&V) en Katrien Le Roy (Groen), vroegen vrij snel om excuses van de voorzitster. Dat luidde: “Mijn excuses, het is spijtig dat de micro nog aanstond.” Daarop waren opnieuw geshockeerde gezichten te zien via de livestream. “Ik ben blij dat hij nog aanstond. Nu weten we hoe u over Strombeek denkt”, vervolgde Eddy Boelens (Groen).

Partijgenoot van Martine De Coppel, Bart Laeremans verdedigt: “Wie nooit een ongelukkige bedenking heeft gehad, werpe de eerste steen. Ze heeft zich al twee maal geëxcuseerd. Wat ze zei was aan niemand gericht.”

De inwoners die de livestream volgden reageren intussen ook volop via sociale media: “Vlaams Blok in schapenvacht”, luidt een van de reacties. (Zie afbeelding onderaan)

Oppositie stuurt aan op ontslag

Om 1uur ‘s nachts neemt de oppositie tijdens de bijkomende punten opnieuw het woord om op de uitspraak terug te komen. “Wij zijn vervuld van afschuw. Dit is platweg racistisch. Wij hopen dat u de eer aan uzelf houdt want wij kunnen niet meer samenwerken. Niet als schepen, niet als voorzitter en ook niet als gemeente”, zegt Gerlant Van Berlaer (Sp.a). Van De Coppel zelf kwam slechts met de woorden: “Aangekomen. Ik heb daar weinig aan toe te voegen.” Ook Jelle De wilde en Eddie Boelens springen Van Berlaer bij. “U besefte duidelijk de impact van uw uitspraak niet. CD&V stelt voor dat u hier zwaar over bezint”, klinkt het bij De Wilde. 

Beraden en bezinnen

Boelens vroeg dan ook reactie van de drie besturende partijen. Bart Laeremans (Vernieuwing) vroeg om tijd. Hij zou dit graag met zijn fractie en met Martine De Coppel willen beraden. “Het lijkt hier nu op een executie. De uitspraak was zeer ongelukkig. Maar geef ons even tijd voor bezinning. Zodat zij hier niet zelf stante pede een uitspraak moet doen.”

Eerste schepen Philip Roosen (N-VA) reageerde al kort: “Wij distantiëren ons als fractie volledig van dergelijke uitspraken. Dit is geen waarde die bij onze N-VA fractie past.” Gilbert Goossens (Open Vld) reageert de uitspraak ongepast te vinden. “Wij zullen hier ten gepaste tijde een antwoord op geven.”

Aanleiding

In Strombeek-Bever zijn beduidend meer mensen met een migratieachtergrond woonachtig. Net aan het begin van de avond werd gesproken over de extra noden die dat teweegbrengt brengt. De meerderheid lichtte de plannen toe om het fameuze hoekgebouw richting het centrum van de gemeente te schuiven en de diensten te centraliseren. Daar waar Hoefs vervolgens pleidooi hield over het belang van de diensten als een bib, een OCMW en andere diensten in Strombeek. Wat op dat moment gebeurde is intussen gekende materie.

Verder verliep de gemeenteraad -op een paar kemels- na wel vlot en disciplinair verder. Om 2uur ‘s nachts werden de raden beëindigd.

Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Martine De Coppel
Lukas Martine De Coppel
Op Facebook werd meteen gereageerd op de uitspraak van Martine De Coppel.
RV Op Facebook werd meteen gereageerd op de uitspraak van Martine De Coppel.