Verloederd pand trekt ongedierte aan en ziet eruit als een stort, toch maken omwonenden zich er niet druk in

De verloedering in de Van Akenstraat.
Marc Baert De verloedering in de Van Akenstraat.
In de Van Akenstraat liggen een woning, een schuur en de bijhorende tuin er wel erg verloederd bij. De enorme verzamelwoede van de voormalige eigenaars laat zijn sporen na in het centrum van Grimbergen. Nadat het koppel enkele maanden geleden overleed, werd het alleen maar erger. Toch maken de rechtstreekse buren zich er niet al te veel zorgen over: “Er zou gelukkig sprake zijn van een verkaveling. De grond wordt verkocht aan een projectmakelaar.”

De kinderen van het koppel zijn al zo’n drie of vier containers afval komen weghalen

Buurtbewoner Jean-Pierre Van Elewyck

Het lijkt wel alsof er een bom ontploft is in de Van Akenstraat. De vorige eigenaars van de grond en de woning overleden enkele maanden geleden. “Het waren echte verzamelaars”, vertelt de naaste buurvrouw. “We hadden in het begin een goed contact en ik hielp hen geregeld. Later heb ik toch van mijn oren moeten maken door de overlast van de grote dennenbomen. Daardoor zit de dakgoot van mijn woning regelmatig verstopt met de naalden. Als het ‘s nachts waait, doe ik geen oog dicht. Enerzijds door het lawaai van de wind dat daar overal binnen slaat, anderzijds door de schrik dat er een boom op het dak van mijn huis zou belanden.” De buurvrouw hoopt dat er eens grondig opgeruimd wordt. “Ik hoop dat in onderling overleg te kunnen regelen met de kinderen van het koppel.”

Zichtbaarheid

Ook andere buren hebben zo hun bedenkingen. “Een mooi uitzicht is het niet, maar verder hebben wij daar eigenlijk geen last van. Het ligt er al jaren zo bij, maar toen was het beter afgeschermd. Na het overlijden van het koppel zijn de kinderen al zo’n drie of vier containers komen weghalen en om dat makkelijker te maken, maakten ze een opening in de omheining. Daardoor valt het nu meer op”, vertelt overbuur Jean-Pierre Van Elewyck. 

Buurman Lieven Van Peer.
Marc Baert Buurman Lieven Van Peer.

Sinds een week of vijf zien de buren er niet veel meer gebeuren. Desondanks blijven de ergernissen beperkt. “Er zou sprake zijn van een verkaveling en verkoop aan een projectmakelaar. Wetende dat er iets aan gedaan zou worden, maakt dat we ons daar niet echt in opwinden”, aldus Van Elewyck.

Dat beaamt ook buurman Lieven Van Peer (40). “Er zou wel ongedierte zitten”, zegt hij. “Het feit dat ze de grond zouden verkavelen en er vooruitzichten zijn om de boel plat te gooien en er iets nieuws te bouwen, stelt me gerust.”

Belasting

Schepen voor Wonen Bart Laeremans (Vernieuwing) liet weten dat het gebouw nog niet geregistreerd was. “Binnenkort gaat er iemand langs om na te gaan of er sprake is van leegstand en/of verwaarlozing. Als dat het geval is, dan nemen we dat pand op in het register en zal daar belasting op betaald moeten worden. Die belasting verhoogden we eind vorig jaar van €1.250 naar €2.000.” Is er sprake van zowel leegstand als verwaarlozing, dan zal dat €4.000 kosten aan de eigenaars. “Dat bedrag verhoogt overigens elk jaar, waarmee we eigenaars zoveel mogelijk willen aanmoedigen om hun terrein netjes te houden en leegstand tegen te gaan.”

De verloedering in de Van Akenstraat.
Marc Baert De verloedering in de Van Akenstraat.