Van zedenfeiten verdachte pater na anderhalve maand vrijgelaten

De pater van de abdij van Grimbergen die vorige maand opgepakt werd op verdenking van zedenfeiten, is door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Dat wordt bevestigd door het parket, dat evenwel geen verdere commentaar kwijt wil.

De politie viel begin mei de abdij op het Kerkplein binnen. Ze namen de 38-jarige pater K.M. mee, net als zijn computer. Speurders zouden er kinderporno op teruggevonden hebben. Het parket bevestigde alleszins dat de man aangehouden werd op verdenking van zedenfeiten.


Het nieuws over de aanhouding van K.M. sloeg bij de Norbertijnen van de Grimbergse abdij in als een bom. "We zijn allemaal geschokt door de arrestatie van onze broeder", reageerde abt Erik De Sutter. "Dit voorval raakt ons allemaal heel diep." De abdij besliste ook om priester K.M. preventief uit al zijn pastorale taken te ontzetten.


Gisteren raakte bekend dat de 38-jarige pater op 21 juni al vrijgelaten werd door de onderzoeksrechter. Dat wil niet zeggen dat de man ook onschuldig is. Het betekent vooral dat de onderzoeksrechter meent dat er geen vluchtgevaar is, en dat K.M. het onderzoek niet meer kan belemmeren.

Afwachten

"Voor ons is het nu afwachten", zegt Leo De Bock, woordvoerder van de abt. "We hebben geen inzage in het dossier en kunnen er dus weinig over zeggen. We weten enkel dat hij gerechtelijk opgevolgd wordt, en dat er stappen gezet worden voor een behandeling. De pater verblijft momenteel ook niet in de abdij. Dat is voor ons geen optie zolang er geen gerechtelijke uitspraak is."


Bij de aanhouding van K.M. liet abt De Sutter er echter geen twijfel over bestaan dat indien de feiten bewezen werden, er opgetreden zou worden tegen K.M. "Wat seksueel overschrijdend gedrag betreft, hanteren wij een nultolerantie. We zullen de feiten - als ze bewezen worden - dan ook veroordelen, en zullen meteen ook de gepaste maatregelen treffen. Al is iedereen nog steeds onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt." (DBS/WHW)