Succescoach Hugo Broos wordt ereburger

Hugo Broos.
Photo News Hugo Broos.
Hugo Broos (65) mag zich voortaan ereburger van Grimbergen noemen. Na een succesvolle voetbalcarrière onderscheidde hij zich dit jaar nogmaals door als coach van het nationale elftal van Kameroen de Africa Cup te winnen.

Broos groeide op in deelgemeente Humbeek, waar hij ook zijn carrière begon. Hij schopte het tot profvoetballer en speelde onder meer voor Anderlecht en Club Brugge. Het shirt van de Rode Duivels mocht hij 24 keer dragen, met als hoogtepunt de halve finale op het WK 1986 in Mexico.


Na zijn carrière als speler behaalde Broos ook heel wat successen als trainer, eveneens bij Anderlecht en Club Brugge. "Maar de winst met Kameroen in de Africa Cup was dé aanleiding om werk te maken van zijn ereburgerschap", zegt cultuurschepen Kirsten Hoefs (CD&V). "Hij is de eerste Belgische trainer ooit die een landentoernooi wint, en het is meteen ook de bekroning van een rijke carrière. Voor ons is het ook een mooie gelegenheid om eens iemand uit de sportwereld tot ereburger te benoemen."

"Mooie erkenning"

Broos reageert vereerd. "Voor mij is dit opnieuw een zeer mooie erkenning", zegt hij. "Het bewijst nogmaals dat wat we op de Africa Cup gepresteerd hebben, echt uniek is en een enorme weerklank heeft."


De huldiging zal plaatsvinden op 29 september in het gemeentehuis. Broos krijgt er onder meer een oorkonde en zal ook het gulden boek van de gemeente tekenen. Hij vervoegt als ereburger een select groepje, bestaande uit ereprelaat Piet Wagenaar, cartoonist Paul De Valck (Brasser), organist Kamiel D'hooghe en componist Vic Nees. Broos is sinds enkele maanden ook ereburger in zijn woonplaats Jabbeke, en ook in Molenbeek, waar hij jarenlang bij RWDM voetbalde.


(DBS)