Papa van zieke kindjes geeft forfait na zware val

Vier vrienden fietsen 100ste Giro voor zieke Eleonore (5)

Wim zit met een gebroken enkel thuis.
Lukas Wim zit met een gebroken enkel thuis.
Onze Giro for KIDs is twee dagen ver. Helaas zijn we in laatste instantie maar met vier in plaats van de geplande vijf fietsers naar Italië afgereisd. Wim Cloots, papa van twee kindjes met immuunziekten, en dus meer dan wie ook gemotiveerd voor dit exploot, moest in laatste instantie afhaken. Hij kwam vorige zondag ten val tijdens een ultiem trainingsritje en brak daarbij zijn enkel. "Dit is ergste dat mij kon overkomen", aldus de ontroostbare Cloots.

Onze Giro for KIDs begon dus onder een slecht gesternte. Maandag belde Wim ons met het pijnlijke nieuws. We zaten even in zak en as maar Wim stond erop dat we toch naar Italië zouden afreizen. Het KID-fonds, dat zich inzet voor kinderen met immuunziekten, kan namelijk alle steun gebruiken.


We vinden het allemaal bijzonder sneu voor onze sympathieke vijfde man. Hij was weliswaar niet zo getraind als de andere fietsers, maar we waren zeker dat hij veel zou compenseren met zijn ultieme drijfveer: een gezonde toekomst voor zijn dochters Cheyenne en Eleonore.


Wim zelf is sinds zondag ontroostbaar. "Ik had hier zo lang naar uitgekeken. Omdat ik weet dat ik een trainingsachterstand heb, wou ik nog een laatste trainingsrit afwerken. Dat is mij zuur opgebroken. Ik ben in al mijn enthousiasme iets te voortvarend een rondpunt opgereden in Merchtem, en ben daarbij gebotst tegen een verkeerspaaltje. Het verdict was onverbiddelijk: een zware enkelbreuk. Ik ben momenteel dus immobiel. Het is nog afwachten of ik moet geopereerd worden, maar de pijn is wel niet te harden. Als blijkt dat ik toch niet onder het mes moet, dan boek ik de eerste vlucht richting Italië om op de eerste rij te staan om mijn maten aan te moedigen."


En dat zal zeker nodig zijn. Gisteren zijn we de Sardijnse heuvels ingetrokken en dat hebben we geweten. Het werd alweer een rit van meer dan 200 kilometer met nauwelijks een meter vlak. De benen beginnen nu al te voelen waaraan we begonnen zijn. Het Sardijnse hoofdstuk wordt vandaag afgesloten. Daarna gaat het richting Sicilië waar meteen de beklimming van de vulkaan Etna wacht.

De vier overgebleven fietsvrienden in de Sardijnse heuvels.
Dimitri Berlanger De vier overgebleven fietsvrienden in de Sardijnse heuvels.