Op zwarte lijst Zorginspectie en nu failliet verklaard: bewoners rusthuis Annemoon moeten koffers pakken

De bewoners kregen in Anemoon af en toe een ‘specialleke’ van het personeel zoals frietjes van de frituur. De zaakvoerders hebben hen echter in de steek gelaten.
Archieffoto Lukas De bewoners kregen in Anemoon af en toe een ‘specialleke’ van het personeel zoals frietjes van de frituur. De zaakvoerders hebben hen echter in de steek gelaten.
Rusthuis Anemoon in Strombeek-Bever is failliet. De zowat 20 bewoners – waaronder veel negentigers – moeten tegen eind deze week vertrekken. Het personeel houdt voorlopig zelf de boel nog een paar dagen draaiende, voor de bewoners.

Het 26 jaar oude privé-woonzorgcentrum in de Begonialaan stond al op de zwarte lijst van de Zorginspectie. Nu blijkt dat ook rekeningen al een hele poos onbetaald bleven en de zaakvoerders zijn met de noorderzon verdwenen. Het rustoord is failliet verklaard en er werd een curator aangesteld. 

Personeelstekort

Om de bewoners niet aan hun lot over te laten, hebben de personeelsleden beslist om de komende dagen het rusthuis zelf uit te baten met een minimumbezetting. Of ze hun loon nog uitbetaald zullen krijgen, weten ze niet. De verontwaardiging is groot. “Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan om het de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken en een zo goed mogelijke verzorging aan te bieden”, zegt een van de werknemers. “Het was een komen en gaan van personeel de laatste jaren. Er was continu een tekort aan personeel en er was nooit een verpleegkundige permanentie, wat nochtans verplicht is. Overuren werden niet uitbetaald en je kon ze ook niet opnemen door het constante personeelstekort.”

Samen met hun familie zoeken de bewoners – er blijven er nog 21 over – naar oplossingen. Daartoe wordt ook het OCMW van Grimbergen en het Agentschap Woonzorg ingeschakeld.

Ook huisdieren kwamen recent nog op bezoek in rusthuis Anemoon, tot jolijt van de bewoners.
Archieffoto Lukas Ook huisdieren kwamen recent nog op bezoek in rusthuis Anemoon, tot jolijt van de bewoners.35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Erwin Mulder

  Eddy Theys een VZW is geen garantie op een eerlijke boekhouding hoor.Ik heb jarenlang in een VZW gewerkt om te zien hoe de winsten via allerhande kanalen hun weg vonden,weg van de VZW naar andere portefeuilles!Hoge lonen voor bestuurders,dure firmawagens .....Erwin De Mulder

 • Jef Nagels

  Pijnlijk dat er zulke mistoestanden bestaan, maar het zijn niet enkel privé-rusthuizen die op die zwarte lijst staan. Toch wordt nog in veel rusthuizen, zowel privé als OCMW, goed werk geleverd, ondanks alle besparingen die de overheid ook die sector toepast. Voor hen primeren die gevechtsvliegtuigen...

 • Eddie Theys

  Rusthuizen zouden moeten worden uitgebaat door een VZW ( of iets in die aard) , dus een "bedrijf" dat geen winst mag maken. Nu gaat het er bij veel van die rusthuisuitbaters enkel om dat hun aandeelhouders een zo hoog mogelijke winst krijgen uitbetaald. Op welke manier ze die winst bereiken is voor hen van geen tel.

 • Didier BRIGLIA

  Top van dit personeel!!! Zo is het altijd de bazen dikke vette weddes en premies en het personeel moet het doen met een gewone wedde en minder personeel en dan de huurders krijgen varkensvoer en niks hygiëne.Van deurzen zeg nu ook wat !!!!!!!!

 • Ronny Cuypers

  Wie z'n hele leven gewerkt en bijgedragen heeft, heeft recht op gratis verzorging en verblijf in een rusthuis. Tenminste, zo zou het moeten zijn.