Ook Grimbergen vaardigt recreatie- en captatieverbod uit na vaststelling blauwalgen in insteekdok

Waarnemend burgemeester Philip Roosen bij het insteekdok van het kanaal Brussel-Schelde waar de blauwalgen werden ontdekt.
Mark Baert Waarnemend burgemeester Philip Roosen bij het insteekdok van het kanaal Brussel-Schelde waar de blauwalgen werden ontdekt.
Nadat eerder al vanuit Vilvoorde werd ingegrepen na de ontdekking van blauwalgen in het insteekdok van het Zeekanaal, vaardigt nu ook Grimbergen preventief een verbod uit op elke vorm van zachte recreatie en op het capteren van dit water voor besproeien van gewassen of als drinkwater voor dieren.

Blauwalgen komen vooral voor bij warm weer en in stilstaande wateren. Ze lijken op gewone algen, maar zijn feller van kleur. Bij het sterven van de blauwalgen komen er giftige stoffen (toxines) vrij, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. In ernstige gevallen kan het leiden tot de dood.

“Daarom vaardigt Grimbergen een verbod uit om water te capteren uit het insteekdok op ons grondgebied voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee”, aldus waarnemend burgemeester Philip Roosen (N-VA). “Tevens geldt er een verbod op elke vorm van zachte recreatie op voorgenoemde locaties binnen een straal van 100m van de drijflaag. Het is dus ook verboden om te zwemmen en om honden te laten zwemmen in besmet water. Mocht u toch in contact komen met blauwalgen, dan raden wij aan om goed te douchen of de huid goed af te spoelen.”

Frisser weer

De Vlaamse Waterweg zal de situatie opvolgen. Het is voorlopig ongekend hoe lang het verbod van kracht zal zijn. Dit hangt af van het weer. “Het is echter niet zo dat de blauwalgen meteen verdwijnen als het terug frisser wordt omdat het uiteindelijk bacteriën zijn”, aldus schepen van Leefmilieu Eric Nagels (Vernieuwing). “We kunnen dus niet voorspellen hoe lang dit duurt. Enkel metingen kunnen vaststellen of er nog een gezondheidsrisico heerst.”

Gezien dit voorval en het warme weer dat er nog aankomt waarschuwt de gemeente zijn inwoners om ook oplettend te zijn in alle andere wateren. “Als je een blauwe of roodbruine drijflaag van algen ziet, dan vermijdt je best alle contact met dit water, ga je zeker niet zwemmen of laat je geen dieren drinken van dit water. Mocht je ergens blauwalgen opmerken, meldt dit dan zeker aan de dienst milieu van de gemeente Grimbergen of aan de Vlaamse Milieumaatschappij zodat het probleem nauwgezet kan opgevolgd worden.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.