Niet brandveilig genoeg en tekort aan personeel: zes rusthuizen uit regio op zwarte lijst

Woonzorgcentra staan onder verscherpt toezicht Zorginspectie na allerlei inbreuken

Rusthuis Ofelia in Overijse staat op de zwarte lijst van de Zorginspectie.
Baert Marc Rusthuis Ofelia in Overijse staat op de zwarte lijst van de Zorginspectie.
Ofelia in Overijse, Le Clos Bizet in Brussel, Vuerenveld in Wezembeek-Oppem en Iris, Anemoon en Ascot in Grimbergen: dat zijn de zes woonzorgcentra uit onze regio die op een zwarte lijst staan. De Zorginspectie plaatst de woonzorgcentra onder verscherpt toezicht na inbreuken zoals een tekort aan personeel, problemen met de brandveiligheid en onvoldoende verplegend personeel.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een zwarte lijst gepubliceerd met rusthuizen die al verschillende jaren tekortkomingen vertonen waar maar geen verbetering in komt. Op die lijst staan vijftien rusthuizen in Vlaanderen en Brussel. Zij staan de komende maanden onder verscherpt toezicht. Komt er geen beterschap, dan kunnen er ook sancties volgen zoals het weigeren van nieuwe bewoners. Opvallend: ruim een derde van die ‘probleemgevallen’ ligt in onze regio. Zo scoren Iris, Anemoon en Ascot in Grimbergen, Vuerenveld in Wezembeek-Oppem, Le Clos Bizet in Brussel en Ofelia in Overijse bijzonder slechte punten. Uit de verslagen van de Zorginspectie blijkt dat de bewoners van Le Clos Bizet bijvoorbeeld een maand lang sla als enige groente te eten kregen en dat sommige bewoners geen noodoproepsysteem in hun kamer hebben. In woonzorgcentrum Vuerenveld in Wezembeek-Oppem is dan weer onvoldoende verplegend personeel en kan de directie niet aantonen dat bewoners met wondzorg gepast verzorgd worden.

Onlangs werd er nog een bewoonster onderkoeld in de tuin aangetroffen nadat ze uit een gesloten afdeling ontsnapt was. Dat was voor ons het signaal om opnieuw aan de alarmbel te trekken.

Inge Lenseclaes (Overijse2002/N-VA)

Brandveiligheid

Dat ook Ofelia in Overijse op de zwarte lijst staat, is voor burgemeester Inge Lenseclaes (Overijse2002/N-VA) geen verrassing. “Vanuit de gemeente hebben we het Agentschap Zorg en Gezondheid al jaren attent gemaakt op problemen in het woonzorgcentrum. De directie loopt er de kantjes van af. Zo is er onvoldoende personeel, is er altijd wel iets mis met de brandveiligheid en zijn er dikwijls problemen met de nooduitgangen. De directie doet hier al jaren niets aan. Ook residentie Yasmina, dat door dezelfde directie uitgebaat wordt, telt tal van problemen. Onlangs nog werd een bewoonster onderkoeld in de tuin aangetroffen nadat ze uit een gesloten afdeling ontsnapte. Dat was voor ons het sein om opnieuw aan de alarmbel te trekken. We vinden het dan ook jammer dat alleen Ofelia en niet Yasmina op de zwarte lijst staat.” De directie van de woonzorgcentra uit Overijse was maandag niet bereikbaar voor commentaar. Wie de rusthuizen belt, krijgt meteen een bezettoon te horen.

Ook woonzorgcentrum Ascot in Grimbergen staat de komende maanden onder verscherpt toezicht.
Lukas Ook woonzorgcentrum Ascot in Grimbergen staat de komende maanden onder verscherpt toezicht.

Orelia, de groep die de rusthuizen Ascot en Iris in Grimbergen uitbaat, betreurt dat beide woonzorgcentra op de lijst staan. In beide gevallen gaat het voornamelijk om infrastructurele problemen. Zo is er te weinig ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten en zijn de ramen in een aantal kamers te hoog gepositioneerd. “We namen de rusthuizen begin vorig jaar over en hebben – ondanks de korte tijdspanne – al heel wat tekortkomingen weggewerkt”, klinkt het. “Daarnaast plannen we ook een nieuwbouw in Grimbergen, zodat de bewoners van Ascot en Iris naar een nieuw, modern gebouw kunnen verhuizen. Daardoor zullen de infrastructurele opmerkingen in de verslagen verleden tijd zijn. Dit jaar kregen we voor Ascot trouwens al een eerste positief inspectieverslag. Gezien de inspectie meerdere opeenvolgende positieve inspectieverslagen wil zien, is de opname van deze rusthuizen in de lijst een gevolg van de negatieve inspectieverslagen in het verleden. Vandaag is de situatie in Ascot al helemaal anders dan anderhalf jaar geleden. We zijn dan ook fier op de evolutie die onze medewerkers gerealiseerd hebben.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc De Vos

    Yasmina ziet er mee uit als een instelling dan een rusthuis. Nooit zou ik mijn ouders daar afgeven.

  • Katia Blancmont

    En het is in de andere WZC al zo erg, geen personeel, verkeerde pillen, slecht eten... en dat voor 2000 euro per maand.