Monsterfile door... schilderwerken aan verkeerslichten

Bestuurders moeten nog langer knarsetanden om zich weg te banen naar ring

Het verkeersinfarct in en rond Grimbergen neemt alweer belachelijke proporties aan. Als het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) er dan ook nog in slaagt om in volle ochtendspits de verkeerslichten aan het op- en afrittencomplex te schilderen, is de chaos uiteraard helemaal compleet. Vandaag kwam er ook nog een volledige afsluiting van de Wolvertemsesteenweg bovenop. Resultaat: ellendig lang aanschuiven op nagenoeg alle invalswegen.

Wie er tegenwoordig in slaagt om zich op minder dan een half uur door Grimbergen centrum te ploegen, mag zich gelukkig prijzen. Alle invalswegen richting ring staan tijdens de ochtendspits consequent vast, tot zelfs in deelgemeente Beigem toe woensdagochtend. Nadat de werken op de Brusselsesteenweg veel chauffeurs al deed knarsetanden is nu de Wolvertemsesteenweg de boosdoener. Spaanse Lindebaan, Brusselsesteenweg, Beigemsesteenweg, Vilvoordsesteenweg: nergens is er nog een (vlot) doorkomen aan.

Een aannemer vond er niets beters op dan de verkeerslichten in volle spits te verven.
Mathieu V Een aannemer vond er niets beters op dan de verkeerslichten in volle spits te verven.

Als een aannemer dan ook nog in volle spits wat verkeerslichten gaat schilderen is de chaos niet te overzien. “Dat was vandaag blijkbaar al voor de derde dag op rij het geval”, zegt schepen van Openbare Werken Chris Selleslagh (Open Vld). “Spijtig genoeg kwam daar nu ook uitgerekend vandaag bovenop dat de Beiaardlaan en de Keienberglaan voor drie dagen afgesloten zijn voor de nutswerken op de Wolvertemsesteenweg. Daardoor is die nu even volledig onderbroken. Er is wel een omleiding langs de Brusselsesteenweg voorzien. Maar dan bots je dan weer op schilders, zo blijkt…”

Door de overijverige aannemer was woensdagochtend de oprit van de binnenring afgesloten voor wie vanuit Grimbergen kwam. Het verkeer moest even verder een u-turn maken, maar ook vanuit de andere richting  was er een toevloed aan auto's. En dus stond alles voornamelijk stil. Selleslagh is niet te spreken over de gang van zaken. “Die werken stonden blijkbaar ingepland maar ze hebben hierover geen overleg met de gemeente gepleegd. Vandaag hebben ze zich wel verontschuldigd. Die schilderwerken gingen trouwens ook maar een halve dag duren. Uiteindelijk is het vandaag al de derde dag dat ze eraan bezig zijn. De regen heeft hen waarschijnlijk parten gespeeld.”

Het goede nieuws is dat de schilderwerken nu wel degelijk voorbij zijn. De komende dagen kondigen zich echter door de eerder vermelde volledige afsluiting van de Wolvertemsesteenweg ook nog moeilijk aan.

Onder meer in de Spaanse Lindebaan is het 's ochtends lang aanschuiven.
Lukas Onder meer in de Spaanse Lindebaan is het 's ochtends lang aanschuiven.

De Grimbergse spitsrijders, die op sociale media heel wat stoom aflaten over de moeilijke situatie, houden best rekening met het feit dat de eigenlijke werken aan de Wolvertemsesteenweg volgend jaar nog écht moeten beginnen. En ook twee jaar zullen duren…

Voor je de bevolking kan inlichten, moet je het natuurlijk zelf eerst weten

Chris Selleslagh, schepen

Het lijkt dan vooral zaak voor de gemeente om conflicterende situaties of bijkomende werken zoals nu te vermijden. “Er is nochtans een overkoepelend communicatiesysteem waarin alle instanties zoals ook AWV kunnen zien welke werken er bezig zijn en welke omleidingen er gelden”, vervolgt Selleslagh. “Maar efficiënt werkt het blijkbaar niet.”

Expliciete vraag

AWV bevestigt dat een aannemer van hen aan de verkeerslichten gewerkt heeft de voorbije dagen. “Hij had een vergunning verkregen van de lokale politie om die werken maandag uit te voeren”, zegt woordvoerder Anton De Coster. “Weliswaar met de expliciete vraag van de politie om pas te starten met de werken als de ochtendfile op de Brusselsesteenweg al aanzienlijk geminderd was, en om bij een toename van de verkeershinder de werken tijdelijk stil te leggen."

Niet gerespecteerd

"Op maandag zou dat volgens onze informatie nog zoals gevraagd verlopen zijn. Dinsdag en woensdag is er echter opnieuw een ploeg van de aannemer ter plaatse gekomen om de palen te verven, hoewel dit niet in de planning voorzien was. Zij hebben de afspraken met de politie ook niet gerespecteerd, met ernstige verkeershinder als gevolg. Wij hebben die aannemer hierop aangesproken. Hij gaat de nodige maatregelen nemen om dit soort fouten in de toekomst te vermijden.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.