Leerlingen brengen hulde aan cartoonist Brasser

De leerlingen tekenden allemaal een eigen cartoon.
Lukas De leerlingen tekenden allemaal een eigen cartoon.
Vijftien jaar na zijn overlijden wordt Pol De Valck, alias Brasser, in zijn geboortedorp Humbeek op gepaste wijze herdacht. Het comité Brasser2016 organiseert op 12 en 13 maart in het Re-Mi-centrum een tentoonstelling over het leven en werk van de cartoonist. Ook de Humbeekse leerlingen deden hun duit in het zakje.

Pol 'Brasser' De Valck (1937-2001) tekende meer dan 15.000 cartoons. Hij leverde 25 jaar de dagelijkse 'Prik' in Het Nieuwsblad. Hij was meer dan 40 jaar de huiscartoonist van 't Pallieterke. Ook privépersonen en verenigingen deden vaak een beroep op zijn tekenpen.

Tot in Zuid-Korea

Hij nam deel aan zowat alle nationale en internationale gerenommeerde cartoonales in Japan, de USA, Zuid-Korea, Engeland, Zuid Afrika ... en won hierbij tal van prijzen. Het comité Brasser2016 werkte bijna een jaar aan de tentoonstelling die bestaat uit cartoons en ander beeldmateriaal van en over Brasser. Een selectie uit het uitgebreide eigen archief vormt de ruggengraat en is aangevuld met veel materiaal uit privécollecties.

Wedstrijd

Eerder werd ook al de biografie "Brasser, leven en werk" uitgebracht. In de scholen werd dan weer een heuse cartoonwedstrijd georganiseerd onder de leerlingen van het vijfde en zes leerjaar georganiseerd. Dat leverde liefst 170 inzendingen op. "En daar zaten enkele verrassende exemplaren tussen", zegt André Van Laer van Brasser2016. "De prijsuitreiking vindt nu zaterdag om 17 uur plaats."


De tentoonstelling is te zien op zaterdag 12 en zondag 13 maart, telkens van 10 tot 20 uur, in het Re-Mi-Centrum, Kerkstraat 75 in Humbeek. De toegang is vrij.


Het boek 'Brasser, leven en werk' kost 25 euro en kan worden gekocht tijdens de tentoonstelling of via het comité (brasser2016@gmail.com). (DBS)