Leerlingen bezoeken expo rond WO I

Leerlingen van Grimbergse scholen kwamen de tentoonstelling bezichtigen.
Foto Lukas Leerlingen van Grimbergse scholen kwamen de tentoonstelling bezichtigen.

Humbeek Sas Events, vzw De Dorpsvrienden en de Koninklijke Fanfare Rumolduszonen hebben een expo rond de Eerste Wereldoorlog in Humbeek op poten gezet.


"De expo omvat niet alleen het oorlogsgeweld met de vernielingen van de kanaalbrug, de afgebrande kerk, de windmolen en de platgebrande huizen. Ook kan je zien hoe het er in het dagdagelijkse leven eraan toe ging", vertelt André Van Laer. "Zo was er de noodbrug aan het oude sas die de twee oevers met elkaar verbond zodat vooral de boeren hun producten naar de tram konden brengen om Brussel te bevoorraden. Ook de noodkerk in de tramstatie die dienst deed tot in 1919 komt aan bod, net als de voedselbedeling, de bezetting van het kasteel en de controle van de scheepvaart. Uiteraard krijg je ook zicht op de burgerslachtoffers en de gesneuvelde soldaten. Na de wapenstilstand was er de bevrijdingsstoet met de oprichting van de oudstrijdersbond." De expo is opgebouwd aan de hand van documenten, nota's van pastoor 'Sel', koster 'De Vreugd', soldaten en burgers maar bestaat ook uit eretekens, memorabilia en oorlogstuig.


Gisteren en vandaag kwamen alvast de Grimbergse scholen op bezoek. De expo is te bezichtigen in het 'RE MI centrum' in de Kerkstraat op zaterdag 27 september en en 4 oktober van 13 tot 20 uur en op zondag 28 september en 5 oktober van 13 tot 18 uur. (DBS)