Kadavers van konijnen aangetroffen in leegstand pand: lieten fokkers dieren verhongeren en uitdrogen?

De konijnenkadavers.
Animal rights De konijnenkadavers.
Gruwel in Humbeek. Daar vond dierenrechtenorganisatie Animal Rights tientallen konijnenkadavers in een verlaten pand. Gezien de staat van ontbinding is dit geen recente gebeurtenis. Vraag is dus wat zich hier jaren geleden heeft afgespeeld. Eén van de erfgenamen van de eigenaar van de fokkerij laat weten dat hij zijn advocaat inschakelde.

Animal Rights maakte deze ochtend bekend dat ze enkele tientallen kadavers van konijnen aantrof in een leegstaand gebouw in de Driesstraat in Humbeek. Van de konijnen blijft enkel nog wat leer en beenderen in lege kooien over. De dieren zijn vermoedelijk jaren geleden omgekomen van honger en dorst, terwijl ze gevangen zaten. Een buurvrouw vertelt dat het pand al zeker 15 jaar leeg staat.

“Wij zien veel dierenleed voorbij komen uit de vee-industrie”, zegt Els van Campenhout van Animal Rights. “Maar dit is ook voor ons een zeldzame en wrede misdaad om mee geconfronteerd te worden.” De organisatie vermoedt dat de voormalige eigenaars van de konijnenfokkerij op een dag de deuren achter zich dicht getrokken hebben en de konijnen aan hun lot hebben overgelaten. Een deel van de kooien bestond bovendien uit zogenaamde voedster-kooien, waarin moederkonijnen hun jongen werpen. 

Animal Rights heeft klacht ingediend bij de politie en hoopt dat de daders opgespoord worden. Hoe de organisatie de gruwel op het spoor gekomen is, wil ze niet onthullen.  

Het verlaten gebouw in de Driesstraat in Humbeek. Er werden tientallen uitgedroogde konijnen aangetroffen door Animal Rights.
MKV Het verlaten gebouw in de Driesstraat in Humbeek. Er werden tientallen uitgedroogde konijnen aangetroffen door Animal Rights.

Overleden eigenaar

Het pand in kwestie is eigendom van de familie Moens. Een erfgenaam laat weten zijn advocaat te hebben ingeschakeld. “Het erf was van mijn vader. Hij woonde er al lang niet meer en is afgelopen jaar op 94-jarige leeftijd overleden. We moeten daar nog opruimen en de woning leegmaken, maar het staat er al jaren op deze manier.” 

Wijlen Moens werd 15 jaar geleden ziek, werd opgenomen in het ziekenhuis en keerde nooit meer terug naar huis. Sindsdien lijkt niemand nog een voet op het erf gezet te hebben. “Het neemt niet weg dat het verschrikkelijk moet geweest zijn voor die dieren. Maar alles wijst erop dat er geen kwaad opzet in het spel was”, klinkt het bij advocaat Patrick Mensalt.

“Voorlopig kan ik enkel zeggen dat Animal Rights mij kort door de bocht lijkt te gaan. Het is puur sensatie en ik betreur de manier van aanpak”, zegt Mensalt. “Ik stel mij ook vragen bij het betreden van de eigendom voor het maken van die beelden.” 

Volgende stappen

De advocaat gaat in de eerste plaats de andere erfgenamen contacteren en vervolgens Animal Rights. “De politie van Grimbergen contacteerde me met de vraag of ze op het adres de vaststellingen mogen doen. Mijn cliënt en ik hebben dat toegestaan en verlenen onze volledige meewerking”, sluit hij af.

Levenslang verbod

De boodschap van Animal Rights is alvast niet mis te verstaan: “We willen gerechtigheid voor die dieren. Een straf voor diegene die dit dierenleed veroorzaakte en een levenslang verbod om dieren te houden”, vertelt Els van Campenhout. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kristof Verhaegen

  Elke dag opnieuw ben ik beschaamd om een mens te zijn.

 • Kristof Van steendam

  Ik ben elke dag beschaamd om deel uit de maken van de mens.

 • Kristof Verhaegen

  Beschaamd om mens te zijn, en dan heb ik het over de manier hoe er met dieren wordt omgegaan. Dankzij Animal Rights komt de waarheid aan het licht, ook is dit maar het topje van de ijsberg.

 • Jean-Pierre Vijt

  mogelijk zijn de dieren gestorven aan de konijnenziekte ,dan sterven ze massaal als ze bij elkaar zitten .onderzoek zal het uitwijzen .