Grootscheepse rioleringswerken volstaan niet om moddersmurrie tegen te houden: bewoners Populierendallaan volop bezig met opkuis

Voor Marc Bartholomeussen zit er niets anders op dan het water emmertje per emmertje uit de kelder te halen.
DBS Voor Marc Bartholomeussen zit er niets anders op dan het water emmertje per emmertje uit de kelder te halen.

-

Grootscheepse rioleringswerken volstonden niet om de Populierendallaan vannacht te vrijwaren van een grote moddersmurrie. Verschillende kelders van bewoners liepen ook onder omdat de riolering het overvloedige water niet kon slikken. “We hebben twee jaar miserie gehad met die werken en nog hebben we het zitten”, klinkt het onbegrijpend. Volgens burgemeester Chris Selleslagh (Open Vld) ligt het probleem vooral bij het slijk van de hoger gelegen velden en een niet geruimde toegang tot het bufferbekken.

De Populierendallaan ligt onderaan de stevige helling van de Sparrenlaan en is daardoor al langer overstromingsgevoelig. De onweersbuien van vannacht, die bij momenten de allure hadden van een regelrechte zondvloed, zorgden ervoor dat de straat veranderde in een modderstroom. De brij afkomstig van de velden – ‘cappuccino’ zoals de bewoners het goedje cynisch noemen – overspoelde de straat in geen tijd en verstopte meteen ook de rioolputten. Uiteindelijk liepen ook verschillende kelders onder.

Zo zag de Populierendallaan er deze nacht uit: één grote modderbrij.
DBS Zo zag de Populierendallaan er deze nacht uit: één grote modderbrij.

Zo ook bij Marc Bartholomeussen, die deze morgen emmertje per emmertje water uit zijn garage ging leeggieten in de intussen leeggemaakte riolering. “Zowat vijf centimeter hebben we binnengekregen. Er is geen grote schade maar het is uiteraard allesbehalve een pretje. Het was ook al jaren geleden dat we dat zelf nog meegemaakt hebben.”

6 miljoen euro

Nochtans zijn in de wijk Populierendal grote rioleringswerken uitgevoerd, die vorig jaar in maart werden voltooid. Goed voor een kostenplaatje van 6 miljoen euro. “Blijkbaar is er dan toch niet goed nagedacht over de constructie want dit is toch niet normaal. Je kan moeilijk zeggen dat het volstaat als je dit als resultaat ziet. Anderzijds is het ook uitzonderlijk wat er is naar beneden gekomen vannacht.”

De gemeentediensten zijn volop bezig met de opkuis.
DBS De gemeentediensten zijn volop bezig met de opkuis.

Andere buurtbewoners hekelen ook het weghalen van de grote populieren, waaraan de straat haar naam dankt. “Die absorbeerden toch enorm veel water.” De gemeentediensten waren deze morgen alvast met de grote middelen in de weer om de smurrie zo snel mogelijk te verwijderen. Daarbij werden graafmachines, veegwagens en hogedrukreinigers ingezet.

Volgens burgemeester Chris Selleslagh (Open Vld), die vlakbij woont, heeft de wateroverlast weinig tot niets te maken met de nieuwe riolering. “Vergeleken met vroeger was er deze keer zelfs betrekkelijk weinig schade. De rioleringen hebben goed gefunctioneerd. Het probleem is het slijk van de hoger gelegen landbouwgronden. De boeren hebben juist hun aardappelen geplant. Die worden aangekuild en dan hoeft er geen tekening bij zeker bij wat dat geeft bij zo’n stortbui.”

Niet geruimd

Toch is er ook op andere vlakken nog marge voor verbetering. “De toegang tot het bufferbekken, die voorzien is via een gracht, was niet geruimd. Als dat was gebeurd, was er veel minder smurrie op straat beland. Dit is iets dat naar de toekomst beter moet.”

Ook in Strombeek-Bever liepen opnieuw een aantal kelders onder water in onder meer de Jan Mulsstraat en de Wemmelsestraat. Aan het voetbalveld van de Singel knakte een grote tak van een boom en viel gedeeltelijk op straat. Een geparkeerde wagen werd gelukkig op een haar na gemist.

In de kelder van Marc Bartholomeussen stond zowat vijf centimeter water.
DBS In de kelder van Marc Bartholomeussen stond zowat vijf centimeter water.
De gemeentediensten zijn volop bezig met de opkuis.
DBS De gemeentediensten zijn volop bezig met de opkuis.
Aan sportcomplex De Singel brak een grote tak af en belandde net naast een geparkeerde auto.
DBS Aan sportcomplex De Singel brak een grote tak af en belandde net naast een geparkeerde auto.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.