Grimbergen over fusie met Vilvoorde: “Versmelten tot ‘Vilbergen’? No way!”

Ballonnetje van Vilvoords Vlaams parlementslid en schepen Jo De Ro krijgt meteen formeel ‘njet’

Vlaams parlementslid Jo De Ro deed zijn uitspraak naar aanleiding van de vraag van de burgemeesters van de rand voor meer geld.
BELGA Vlaams parlementslid Jo De Ro deed zijn uitspraak naar aanleiding van de vraag van de burgemeesters van de rand voor meer geld.
“Als we willen fuseren, kiezen we zelf wel met wie.” Grimbergen wijst de uitgestoken hand van Vlaams parlementslid Jo De Ro (Open Vld) uit Vilvoorde resoluut af. Die stelde onlangs dat de grootste gemeenten in de rand moeten fuseren, om zo tot de centrumgemeenten te horen en meer geld te ontvangen. De Ro zegt nu dat het om een ‘theoretische oefening’ ging, maar zijn ‘Vilbergen’ krijgt vanavond op de Grimbergse gemeenteraad een formeel ‘njet’.

Dat fusies nog gevoelig liggen, bewijst de ophef die het ballonnetje van De Ro veroorzaakt. ‘Vilbergen’ is zeker niet voor morgen, als het al ooit bespreekbaar wordt. De Ro kwam er mee op de proppen in de context van het herhaalde pleidooi van 35 burgemeesters voor een erkenning van Halle-Vilvoorde als centrumregio. “De burgemeesters van de rand hebben het Vlaams parlement extra geld gevraagd”, legt De Ro uit. “Ik ben tussengekomen om te bevestigen dat er meer geld nodig is voor onderwijs, welzijn en mobiliteit. Daarnaast stel ik dat we zelf ook meer kunnen en moeten doen.”

Even groot als Mechelen en Aalst

En toen volgde de fameuze uitspraak. “Ik zei dat we de discussie over een centrumregio zelf kunnen beïnvloeden door samen te smelten tot grotere gemeenten en steden. Om het tastbaar te maken: als Grimbergen en Vilvoorde fuseren tot ‘Vilbergen’, dan ontstaat er een stad van 85.000 inwoners. Da’s de grootte van Mechelen en Aalst. Dan kan de Vlaamse regering onmogelijk zeggen dat we geen centrumstad zijn. Ook Sint-Pieters-Halle (fusie van Halle en Sint-Pieters-Leeuw red.) zit direct aan goed 75.000 inwoners en zou niet misstaan in lijstje centrumsteden.”

“Het was dus een theoretische oefening”, benadrukt De Ro nu. “Maar er moet de komende jaren nagedacht worden over hoe we met buurgemeenten meer kunnen samenwerken om de grote uitdagingen in de regio aan te pakken. Nu doen we dat nog veel te weinig.”

Burgemeester Chris Selleslagh (Open Vld) wil niet weten van ‘Vilbergen’.
Lukas Burgemeester Chris Selleslagh (Open Vld) wil niet weten van ‘Vilbergen’.

Theorie of niet: in Grimbergen staat men al op zijn achterste poten. “We zijn hierover op geen enkele manier gecontacteerd en zeggen dan ook categoriek ‘neen’”, zegt burgemeester Chris Selleslagh (Open Vld), nochtans een partijgenoot van De Ro. “We zullen zelf wel kiezen in wie we geïnteresseerd zijn voor een mogelijke fusie als die er ooit komt.”

We zijn hierover op geen enkele manier gecontacteerd en zeggen dan ook categoriek ‘neen’

Chris Selleslagh (Open Vld)

Vanavond op de gemeenteraad zal de meerderheid dat ook expliciet benadrukken na een vraag van Jannik Grooten (CD&V). “Vele inwoners zijn bezorgd en verwachten een duidelijk signaal van de gemeente”, zegt hij. “Het is aan de gemeenteraad om de Grimbergenaars gerust te stellen en duidelijk te maken dat een fusie met de stad Vilvoorde niet aan de orde is. Daarom leg ik dat besluit ook ter stemming.”

Meise wel optie

Het is duidelijk dat Grimbergen vooral niet staat te springen om de specifieke problematieken van het stedelijke Vilvoorde erbij te nemen. Meise lijkt een meer valabele kandidaat op ‘maat’ van Grimbergen, maar fusies zijn een gevoelige materie. “Ik heb daar in de vorige legislatuur informeel in de wandelgangen over gesproken”, geeft Selleslagh aan. “Maar ‘men’ was daar in Grimbergen uiteindelijk niet voor te vinden. Het is wel iets dat mogelijk terug op het voorplan zal komen. Als het toch zover komt, moeten we wel nog zelf kunnen kiezen en willen we niet als laatste overblijven (lacht).”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.