Grimbergen bespaart kwart op energie in gemeentelijke gebouwen

Onder meer het cultuurcentrum in Strombeek-Bever wordt onder handen genomen.
Marc Baert Onder meer het cultuurcentrum in Strombeek-Bever wordt onder handen genomen.
Het gemeentebestuur heeft een onderhouds- en energieprestatiecontract afgesloten met een ESCO (Energy Service Company) dat moet leiden tot een energiebesparing van 25%. Binnen dit contract zullen acht energieverslindende gemeentelijke gebouwen worden verduurzaamd waaronder het gemeentehuis, het cultuurcentrum in Strombeek-Bever, gemeentelijke basisschool De Negensprong, gemeentelijke basisschool Mozaïek en de bijhorende sporthal, de gemeenteloods en de sporthallen Prinsenbos, Verbrande Brug en Soens.

“Naast het plaatsen van zonnepanelen zullen een aantal stookplaatsen worden vervangen en wordt er onder meer geïnvesteerd in relighting, nieuwe ventilatiegroepen en spouwmuurisolatie”, zegt milieuschepen Eric Nagels (Vernieuwing). “Op deze wijze zal de energiefactuur met ongeveer 25% dalen, goed voor een vermindering van de CO2-uitstoot met ongeveer 300 ton per jaar. De ESCO zal ook instaan voor het onderhoud en de monitoring van de installaties gedurende de 15 jaar durende looptijd van het contract.”

Subsidies

De totale investeringen in energie-, waterbesparing en hernieuwbare energie bedragen samen ongeveer 1,5 miljoen euro. Ze worden vergoed met het budget dat vrijkomt door de lagere energiefactuur na de gerealiseerde energiebesparing.

Voor het project ‘Energierenovatie gemeentelijke gebouwen in samenwerking met een ESCO’ heeft het gemeentebestuur een goedkeuring ontvangen van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid voor een subsidie van 187.500 euro (subsidie lokale klimaatprojecten). Deze projectoproep kende een grote respons: 180 voorstellen werden ingediend, waarvan 80 werden geselecteerd voor een subsidie.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.