Eén derde van inwoners komt uit buitenland

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN GRIMBERGEN

Het aantal 'buitenlandse' inwoners is op tien jaar tijd bijna verdubbeld. In 2007 was 18 procent van de Grimbergse bevolking van niet-Belgische herkomst. Vorig jaar was dit gestegen tot 32 procent. Ongeveer één derde van de Grimbergenaars is dus vandaag van buitenlandse herkomst.

"Het grote probleem draait rond het niet machtig zijn van de Nederlandse taal", zegt CD&V-voorzitter Daan Vertongen. "Dat is een basisvereiste voor integratie en het kunnen samenleven met elkaar. Wij willen daarom het 'buddyprincipe' introduceren, een vrijwillig peter- of meterschap voor nieuwkomers. Buddy's zouden er voor zorgen dat nieuwkomers onze Nederlandse taal en cultuur beter begrijpen."

"Het aanbod van betaalbare woningen voor Grimbergenaren die hier geboren worden moet vooral drastisch omhoog", vindt Groen-lijsttrekker Eddie Boelens. "Het bindend sociaal objectief komt voor Grimbergen overeen met 245 bijkomende sociale huurwoningen. Groen stelt ook het systeem van Community Land Trust (CLT) voor. De grond blijft in handen van de gemeente of van een vzw. Aangezien de waarde van de grond niet wordt meegerekend voor de waarde van het gebouw, blijft dit goedkoper dan op de klassieke markt."

"Dat vele van die mensen het Nederlands niet machtig is, vinden wij inderdaad een probleem", zegt lijsttrekker Gerlant Van Berlaer van oppositiepartij sp.a. "Grimbergen heeft nood aan een strategie van public relations én coaching naar anderstalige burgers toe. En dat onder leiding van onze integratie-ambtenaar die hen moet kunnen 'toeleiden' naar het Vlaamse sociale, sportieve, culturele en economische leven in Grimbergen. Niet manu militari, maar ook niet vrijblijvend."

"De evolutie is zorgwekkend", vindt lijsttrekker Bart Laeremans van oppositiepartij Vernieuwing. "Door de totale afwezigheid van een ernstig woonbeleid, al 20 jaar lang, zoeken Grimbergse jongeren elders hun geluk. De jongste jaren hebben liefst 8 woondossiers een immense vertraging opgelopen of werden er kansen gemist. Wij pleiten voor een intensief woonbeleid waarbij strategische panden en gronden opgekocht worden en voorrang wordt gegeven aan de eigen lokale bevolking." (DBS)

Zelfs aan de opschriften is te merken dat er een grote hoeveelheid anderstaligen leeft.
Lukas Zelfs aan de opschriften is te merken dat er een grote hoeveelheid anderstaligen leeft.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.