Doof alle onnodige lichten tijdens Nacht van de duisternis

Philippe Mollet bij de huidige grote telescoop van Volkssterrenwacht Mira.
Foto Lukas Philippe Mollet bij de huidige grote telescoop van Volkssterrenwacht Mira.
Op zaterdag 12 oktober is het Nacht van de Duisternis. De Vereniging Voor Sterrenkunde, de Vlaamse Volkssterrenwachten, de Bond Beter Leefmilieu en diverse natuurverenigingen willen dan de aandacht te vestigen op de immense lichthinder. Ook op Volkssterrenwacht Mira kan je terecht voor een avondje sterrenkijken, in het donker weliswaar.

We zouden het met veel minder licht kunnen doen. Er schijnt immers nog steeds veel te veel licht recht omhoog de hemel in en er staat heel wat straatverlichting op de verkeerde plek. België scoort dan ook hoog op gebied van lichtvervuiling. Uiteraard ondervindt het energieverbruik daar ook de nadelen van. 

Archiefbeeld van een (willekeurige) sterrenhemel.
thinkstock Archiefbeeld van een (willekeurige) sterrenhemel.

LED-verlichting

Grimbergen wil graag zijn steentje bijdragen om het beter te doen en gaat de openbare lichten in enkele straten rond Volkssterrenwacht Mira doven, waaronder de parking van het Fenikshof en in de Abdijstraat, een deel van de Lagesteenweg, een deel van de Prinsenstraat en het Kerkplein. Verder worden de lichten systematisch vervangen door LED-verlichting om zo het energieverbruik te laten dalen.

Wil jij ook meedoen? Doof dan alle onnodige lichten in huis tijdens de nacht van de duisternis.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.