Burgemeester verbiedt voetbalmatchen

PRINSENBOSSTADION NIET VEILIG VOOR SUPPORTERS VAN BEERSCHOT-WILRIJK EN LUIK

Voorzitter van SC Grimbergen, Jimmy De Prins, aan het Prinsenbosstadion dat midden in natuurgebied ligt. "Dit is een atypisch voetbalveld voor een derdeklasser."
Foto Galicia Voorzitter van SC Grimbergen, Jimmy De Prins, aan het Prinsenbosstadion dat midden in natuurgebied ligt. "Dit is een atypisch voetbalveld voor een derdeklasser."
Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) verbiedt de thuiswedstrijden van derdeklasser SC Grimbergen tegen FCO Beerschot-Wilrijk en FC Luik. Er wordt gevreesd voor amok in het Prinsenbosstadion dat niet voorzien is om de grote menigte supporters op te vangen. De club heeft begrip voor het veiligheidsaspect, maar zit wel zwaar verveeld met de situatie. "In het allerslechtste geval moeten we twee keer forfait geven", zegt voorzitter Jimmy De Prins.

De twee voetbalclubs die de gemeente binnenkort ontvangt, FC Luik en FCO Beerschot-Wilrijk, zijn nieuw in de reeks waarin SC Grimbergen speelt. De club, opgericht in 1927, voetbalt haar wedstrijden in een atypisch stadion voor derde klasse: in het midden van het Prinsenbos en zonder omheiningen. "We hebben weliswaar vier ingangen, maar iedereen kan het stadion eigenlijk gewoon betreden via het bos", legt voorzitter Jimmy De Prins uit. "Wie dat wil, kan je toch niet stoppen. Wijzelf als club zijn al veel langer vragende partij voor een omheining, maar dat kan blijkbaar niet, omdat we met onze infrastructuur volledig in natuurgebied liggen. Nochtans hoeft dat hek niet eens hoog te zijn en kan het volledig met een groenscherm omgeven worden. Maar tot op heden hebben we geen gehoor gekregen. Daardoor kunnen we ook geen supportersgroepen opdelen."

3.000 supporters

En dat blijkt ook de reden waarom zowel politie als burgemeester van Grimbergen, Marleen Mertens (CD&V), oordelen dat het niet veilig is om beide matchen in het Prinsenbosstadion af te werken. Zowel Beerschot-Wilrijk als FC Luik hebben niet alleen vurige, maar vooral omvangrijke supportersclans. "We hebben vroeger nog tegen FC Luik gespeeld, maar toen was de club niet meer zo populair. Nu spreken we echter opnieuw over 2 à 3.000 fans. Bij Beerschot-Wilrijk gaat het zelfs nog over veel meer supporters."

Betaalbaar

De club zit dus met een groot probleem. "We hebben aan de voetbalbond gevraagd om twee keer op Beerschot en twee keer op Luik te mogen spelen. Officieel hebben we nog geen antwoord gekregen, maar officieus weten we al dat dit niet zal worden toegestaan, omdat het competitievervalsing in de hand zou werken."


Het alternatief is dat SC Grimbergen zelf uitwijkt. "We zijn in onderhandeling om ergens anders de wedstrijden af te werken. Het is nog niet duidelijk of dat daadwerkelijk zal lukken. Het heeft ook heel wat voeten in de aarde, want we moeten een stadion afhuren én het moet voor ons ook nog betaalbaar blijven. Als dit plan niet lukt, zullen we genoodzaakt zijn om forfait te geven. Afgelopen weekend - voor de beker - hebben we ook ons thuisvoordeel verkocht, omdat het tegen tweedeklasser Dessel Sport was. De wedstrijd was toen weliswaar niet verboden door de burgemeester, maar er was toch een 'gedeeltelijk risico'."

Omheining geen optie

Een oplossing voor de club is vrij dringend. Al in oktober namelijk staat de thuiswedstrijd tegen FCO Beerschot-Wilrijk op het programma. Een alternatief vanuit de gemeente wordt niet meteen geboden. Een omheining rond het stadion ligt nogal gevoelig, omdat de gemeente het open karakter van de mooie groene site wil behouden. Volgens sportschepen Louis De Smedt (Open Vld) is uitwijken naar de Singel in Strombeek-Bever ook geen optie, omdat ook daar de capaciteit beperkt is.