Brug van Humbeek-Sas gaat midden juni weer open

Brug van Humbeek bijna klaar.
Lukas Brug van Humbeek bijna klaar.
De brug over het Zeekanaal Brussel-Schelde in Humbeek-Sas gaat midden juni opnieuw open. Dat laat De Vlaamse Waterweg NV weten. De brug is al sinds half januari dicht nadat er een binnenschip tegen voer.

De werkzaamheden aan de brug zijn momenteel nog in volle gang, maar het einde is in zicht. “Als het weer geen roet in het eten gooit, zal de brug midden juni 2019 weer operationeel zijn”, zeg De Vlaamse Waterweg in een mededeling.

De herstellingswerken duurden langer dan voorzien. Na het ongeval schatte De Vlaamse Waterweg nog dat de brug in mei al opnieuw open zou gaan. “Een gespecialiseerd aannemer heeft de beschadigde brugdelen verwijderd en heeft het asfalt opgebroken en de waterdichte harslaag weggehaald”, klinkt het. “Dit laatste heeft - ondanks de inzet van meerdere ploegen en een uitbreiding van de werktijden - langer geduurd dan voorzien.”

Fout bij detectiesysteem

Momenteel zijn er straalwerken aan de gang en daarna krijgt de brug een nieuwe laag verf. Tot de brug klaar is, blijft de omleiding voor het verkeer van kracht. De veerdienst, waar elke dag meer dan 500 mensen gebruik van maken, blijft eveneens op post tot de brug klaar is.

De brug is al dicht sinds 17 januari. Toen ramde een binnenschip de brug, waardoor het brugdek enkele meters opschoof. De oorzaak was waarschijnlijk een fout met het automatische detectiesysteem van de brug. De brug kwam immers naar beneden nadat een eerste schip langs was gevaren, terwijl nog een tweede schip wou passeren. De kapitein van het tweede vrachtschip kon een botsing niet vermijden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.