Bewonder Mercurius bij MIRA

de foto = leerlingen 5 de en 6 de studiejaar van de stedelijke Basisschool - de Doening - uit Peutie , bezoeken de Volkssterrenwacht  Mira  in Grimbergen
Lukas de foto = leerlingen 5 de en 6 de studiejaar van de stedelijke Basisschool - de Doening - uit Peutie , bezoeken de Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen
Op maandag 11 november zal Mercurius, de kleinste planeet van ons zonnestelsel, gestaag voorbij de zon trekken. Het is dan wel een feestdag maar dat is net dé uitgelezen kans om naar Volkssterrenwacht MIRA te trekken. 

Het verschijnsel komt slechts een dertien tot viertien keer per eeuw voor. De volgende keer zal pas in 2032 zijn. Met het blote oog mag je het spektakel niet bekijken, maar bij MIRA hebben ze enkele speciale telescopen waarmee dit wel kan. 

Verloop Mercurius over schuif van zon
Beeld: Volkssterrenwacht MIRA Verloop Mercurius over schuif van zon

Het eerste contact vindt plaats om 13.35 uur. Om 19.04 uur is de planeet helemaal weggeschoven van de schijf van de zon. Gezien die ondergaat om 17.02 uur is de helft van de passage niet zichtbaar in België. 

Wil je erbij zijn dan kan dat zonder inschrijven, niet-leden betalen wel 4 euro toegang.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.