Babyborrel voor slechtvalkjes

KERKGANGERS VIEREN GEBOORTE IN BASILIEKTOREN MET SUIKERBONEN

Een meisje krijgt enkele suikerbonen aangeboden.
Dieter Nijs Een meisje krijgt enkele suikerbonen aangeboden.
Kerkgangers gingen gisteren na de mis huiswaarts met een portie suikerbonen, kwestie van de geboorte van drie slechtvalkjes in de basiliektoren te vieren. Het initiatief kwam van Nelly De Smedt, die gebombardeerd werd tot meter van de kleine roofvogels. In het vierde en laatste ei kwam overigens nog altijd geen beweging.

Pastoor Johan Goossens had het al een tijdje aangekondigd en gisteren was het zover. Na de Vormselviering kregen de zowat achthonderd aanwezigen op het Kerkplein suikerbonen aangeboden. "Het is dan ook een heel mooie week geweest", lacht Goossens. "Deze zeldzame roofvogels zijn terug aan een opmars bezig. Dit jaar heeft het ook geklikt tussen 'ons' koppel slechtvalken, met als resultaat een stel jongen. Dat is voor het eerst sinds mensenheugenis. Voor liefhebbers in de buurt is het misschien minder goed nieuws, maar wij hebben alvast geen last meer van een duivenplaag. (lacht) We merken trouwens dat de geboorte van de valkjes leeft in Grimbergen, en dat het mensen samenbrengt."


De drie jongen in de toren stellen het goed. "Al vrees ik stilaan wel voor het vierde ei", zegt Goossens. "Dat laat nu toch wel lang op zich wachten... Hoe het nu verder gaat? De jongen zullen midden juni uitvliegen. Ze krijgen dan les van hun ouders in jachttechnieken. Op langere termijn zullen ze de toren definitief verlaten, en een eigen territorium zoeken."


De valkenjongen hebben intussen ook al een peter en een meter. Peter is valkenier Eddy De Mol, die een belangrijke rol speelde in het creëren van de juiste 'omstandigheden' om het valkenkoppel te laten broeden. Meter is Nelly De Smedt. "Van een drieling, je zou voor minder fier zijn", lacht ze. "Ik zit in het comité van de slechtvalken, dat initiatieven op poten zet om mensen meer bij te brengen over deze zeldzame vogels. Ze hebben mij nu tot meter gebombardeerd, en dat beschouw ik als een eretitel. (lacht) En een meter moet nu eenmaal suikerbonen uitdelen. Ik had ook al lang gezegd dat ik dat zou doen."

Een van de ouders bij de drie jongen. Het vierde ei is nog altijd niet uitgekomen.
Lukas Stallaerts Een van de ouders bij de drie jongen. Het vierde ei is nog altijd niet uitgekomen.

Fotowedstrijd

Intussen wordt er ook een fotowedstrijd georganiseerd, waarbij de winnaars een naam mogen kiezen voor de slechtvalkjes. "Er zal de eerstkomende tijd nog heel wat actie zijn in de lucht boven en rond de abdijkerk", legt pastoor Goossens uit. "De ouders die voedsel aanbrengen, de valkjes die het nest verlaten en leren vliegen, de lessen jachttechniek,... De bedoeling is dan ook om zoveel mogelijk mooie foto's van de Grimbergse valken te ontvangen."


De wedstrijd loopt nog tot eind juli. "Foto's kunnen gepost worden als reactie bij dit item op de Facebookpagina 'Slechtvalk in Grimbergen'. Plaats bij de foto ook de naam van de fotograaf, en de plaats en de dag. De drie foto's die op 31 juli de meeste 'likes' hebben, winnen."

Meter Nelly De Smedt, pastoor Johan Goossens en peter Eddy De Mol.
Dieter Nijs Meter Nelly De Smedt, pastoor Johan Goossens en peter Eddy De Mol.