Agenten 'Smurfen' noemen? Zo erg is dat nu ook weer niet

IN BEROEP GEEN STRAF GEVRAAGD VOOR INTERNETFENOMEEN CAIN R.

Facebook
Agenten online 'Smurfen' noemen? Daar hoeven we uiteindelijk toch niet over te struikelen, zo oordeelde het parket-generaal. Vorig jaar kreeg Cain R. (37) uit Brasschaat nog drie maanden cel met uitstel nadat hij op Facebook uitgehaald had naar de politie, maar in beroep werd geen straf meer gevraagd.

Internetfenomeen Cain R. had meer dan 150.000 volgers op Facebook, waar hij in zijn geheel eigen stijl filmpjes postte van gebeurtenissen uit zijn dagelijkse leven. Dat deed hij ook op 10 mei 2015, nadat hij op de Brusselse Ring tot twee keer toe in de clinch ging met enkele agenten van de verkeerspolitie. In de voormiddag werd hij ter hoogte van Drogenbos gecontroleerd omdat hij zijn gsm gebruikt had achter het stuur. Enkele uren later moest hij opnieuw aan de kant, deze keer ter hoogte van Grimbergen. In beide gevallen maakte hij foto's van de agenten, die hij - ondanks hun vraag om ze te verwijderen - even later op zijn Facebookpagina plaatste. In één adem noemde hij de agenten ook 'Smurfen'.


Cain R. werd prompt vervolgd én veroordeeld voor cyberpesten. Niet zozeer omdat hij beelden van de agenten gedeeld had, maar wel voor het gebruik van de term 'Smurfen'. Drie maanden cel met uitstel, zo luidde het vonnis. Maar een jaar later ziet het er al een stuk beter uit voor R., want voor het Brusselse hof van beroep besloot het parket-generaal om geen straf meer te vragen. "Eerder dit jaar werd in deze kamer een soortgelijke zaak behandeld, waarbij de beklaagde vrijgesproken werd", klonk het. "We stellen ons ook de vraag of die uitspraak over Smurfen de betrokkenen echt wel overlast berokkend heeft." Ook R., die deze keer wel present tekende, nam het woord. "Ik heb nooit iemand willen schofferen", sprak hij. "Ik was die dag gefrustreerd, en heb dat geuit op Facebook. Ik heb deze hele zaak nooit gewild." Want aan een straf is hij dan wel ontsnapt, maar dat wil niet zeggen dat er voor R. geen gevolgen waren. Na de hele heisa verloor hij immers een groot contract. "Hij is echt zwaar gestraft", benadrukte zijn advocaat. R. haalde ook aan dat hij gebroken heeft met zijn verleden als 'vaste klant' in de politierechtbank. "Dat is voorbij", klonk het. "Ik heb de voorbije twee jaar mijn leven gebeterd. Ik heb ook nog maar 5.000 volgers op Facebook."

Cain R. kreeg het in mei 2015 op de Brusselse Ring tot twee keer toe aan de stok met de verkeerspolitie. Zijn ongenoegen ventileerde hij daags erna op Facebook.
Facebook Cain R. kreeg het in mei 2015 op de Brusselse Ring tot twee keer toe aan de stok met de verkeerspolitie. Zijn ongenoegen ventileerde hij daags erna op Facebook.

Jeanetten

De advocaat van de burgerlijke partij geloofde daar echter niets van. "Zijn respect voor de politie is nog altijd nihil", klonk het. "Agenten beschimpen is voor hem een levenswijze. Begin maart postte hij nog een filmpje op Facebook van agenten die een weggelopen hondje aan het zoeken waren. 'De jeanetten zijn Blacky aan het zoeken', zo luidde zijn commentaar. Hij heeft zijn leven dus helemaal niet gebeterd." Maar het laatste woord was alsnog voor de verdediging. "Waar gaat het hier eigenlijk over? Het woord Smurfen? Dat waren toch 'de goeie' in de strips en tekenfilms van Peyo? Gargamel was de boosdoener, dus eigenlijk was dit een compliment. Waarom daar dan zo zwaar aan tillen?" Uitspraak op 13 juni.