Abonnement gestolen? Dat is dan 107 euro

Sam Hermans en zijn vader Dirk met de brieven van de MIVB.
Foto Baert Sam Hermans en zijn vader Dirk met de brieven van de MIVB.
Een 18-jarige jongeman uit Grimbergen ligt in de clinch met de MIVB. Zijn abonnement werd begin oktober gestolen. Een dikke maand later moet hij plots 107 euro betalen ondanks verwoede pogingen van zijn vader om met de MIVB te overleggen.

De lijdensweg van Sam Hermans en zijn vader Dirk begon op 2 oktober. Bij een controle van zijn vervoersbewijs merkte Sam op dat het gestolen was. "Stuur een mail naar de dienst inbreuken en de boete van 10 euro valt weg", raadde de controleur hem aan. Zo gezegd, zo gedaan. Op 8 oktober stuurt Dirk een mail naar de bevoegde dienst. Er volgt echter geen antwoord. Daarom stuurt hij vier dagen later een herinneringsmail.


Op 17 oktober krijgt de familie Hermans een brief in het Frans met het dringende verzoek om de 10 euro te betalen binnen de tien dagen. Tot hun grote verbazing krijgen ze drie dagen later een brief in het Nederlands -met hetzelfde dossiernummer- met de melding dat de betaling te laat is gebeurd en dat er plots een toeslag van 107 euro dient betaald te worden. "Nu begrepen we er helemaal niets meer van", doet Dirk zijn verhaal. "Daarom besloten we op 27 oktober tien euro te betalen, ook al had mijn zoon daarvoor reeds een nieuwe kaart moeten kopen voor 10 euro."


Op 31 oktober kreeg Sam nog een brief met de vraag om nog 97 euro te betalen. Voor Dirk was de maat vol: "Naast het feit dat je als slachtoffer moet betalen zijn er nog enkele dingen die me enorm storen in dit verhaal. De communicatie is vrijwel onbestaande. Eenzelfde dienst stuurt een brief in het Frans en later in het Nederlands, met een verschillende boodschap. Bovendien is er totaal geen eenduidigheid. Aangezien ze mijn mails niet lezen heb ik dan maar beslist om de media te contacteren."


Bij de MIVB erkennen ze dat er een fout gebeurd is. "Dat er een Franstalige en Nederlandstalige brief wordt verzonden kan niet. De boete van tien euro is ons standaardtarief voor mensen die hun vervoersbewijs niet bijhebben. Blijkt de reiziger een geldig abonemment te hebben dan moet hij tien euro betalen, ongeacht de reden van het niet bijhebben van een vervoersbewijs, heeft hij geen abonnement moet hij 107 euro betalen. We zullen alleszins intern bekijken wat er in dit dossier is misgelopen en hoe we een correcte oplossing kunnen vinden", aldus Guy Sablon van de MIVB. (WHW)