800 kilo zware koepel verwijderd

VOLKSSTERRENWACHT MIRA IN BLIJDE VERWACHTING VAN KRACHTIGERE TELESCOOP

We beginnen bij het begin: in 1975 wordt de koepel geplaatst bij de Volkssterrenwacht.
Lukas We beginnen bij het begin: in 1975 wordt de koepel geplaatst bij de Volkssterrenwacht.
Spektakel gisteren aan volkssterrenwacht Mira. Kraanbedrijf Sarens heeft er de 800 kilo zware Schmidt-koepel van het dak gehaald en drie verdiepingen lager neergezet, in de tuin van de aangrenzende abdij. Binnenkort wordt een grotere koepel geplaatst. Die zal tegen de jaarwisseling voorzien worden van een nieuwe, veel krachtiger telescoop dan de huidige. Via een crowdfundingsactie werd hiervoor meer dan 28.000 euro verzameld.

Aanleiding voor de werkzaamheden is dat de volksterrenwacht Mira in september 50 jaar wordt. Mira beschikt over twee koepels, waarvan de Schmidt-koepel de kleinste is. Hij werd in 1975 geplaatst, maar biedt slechts plaats aan tien à vijftien mensen. Met de groeiende belangstelling voor de volksterrenwacht is dat te klein. In de nieuwe, grotere koepel die in de loop van september zal geplaatst worden. zal plaats zijn voor 25 mensen. "In de nieuwe koepel willen we ook een moderne, automatische spiegeltelescoop plaatsen, die meer mogelijkheden biedt om het heelal te observeren en ook meer faciliteiten heeft om de infrastructuur te gebruiken voor onderwijsdoeleinden", zegt Philippe Mollet van Mira.

Lukas

Crowdfunding

Mira organiseerde hiertoe de afgelopen maanden een crowfundingsactie die al meer dan 28.000 euro opgebracht heeft. Samen met eigen middelen is dat ruim voldoende om de beoogde automatische 50 cm-spiegeltelescoop aan te schaffen. "Omdat de crowfunding meer geld opbracht dan verwacht, overwegen we om in plaats daarvan een 60 cm-telescoop aan te kopen. We bestuderen hiervoor drie pistes."

De 800 kilogram zware telescoopkoepel wordt voorzichtig opgetild en over het dak geleid om vervolgens veilig op de begane grond te worden gezet.
Lukas De 800 kilogram zware telescoopkoepel wordt voorzichtig opgetild en over het dak geleid om vervolgens veilig op de begane grond te worden gezet.

Projectrekening

De crowdfunding is afgelopen, maar er is nog altijd een projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting geopend. "Die middelen zullen we gebruiken voor de opbouw, maar ook voor de aankoop van allerhande hoogwaardige accessoires om de bezoekers en studenten optimaal met de telescoop te laten werken. Dan heb ik het over camera's en filters en een spectroscoop, waarmee we het licht van sterren kunnen ontleden. Als we voldoende financiën vinden, kopen we bijvoorbeeld een spectroscoop aan waarmee we het licht van sterren kunnen ontleden", aldus nog Mollet.


De nieuwe telescoop wordt eind dit jaar of ten laatste begin 2018 verwacht. www.mira.be

Lukas
Lukas & Hans Coeckelberghs
Lukas & Hans Coeckelberghs