43-jarige Grimbergenaar sterft bij oversteken Brusselse buitenring: “Het was een stom spelletje”

Het ongeval gebeurde op de Brusselse buitenring.
Mark Baert Het ongeval gebeurde op de Brusselse buitenring.
Een bizar ongeval op de Brusselse Ring heeft donderdagavond het leven geëist van een 43-jarige Grimbergenaar. De man werd aangereden toen hij de snelweg overstak. “Ze zeiden dat het een stom spelletje was. Hoe haal je het in je hoofd?”

Het ongeval gebeurde donderdag om 23.10 uur op de buitenring ter hoogte van Strombeek-Bever. Henk Verbeke (48) was met zijn zoon onderweg van Leuven naar zijn woonplaats Vichte (West-Vlaanderen) en zag het ongeval gebeuren. “Opeens werd er vlak voor ons iemand de lucht in gekatapulteerd”, zegt hij. “Ik ben instinctief op de rem gaan staan en ben uitgeweken. Toen we stil stonden, lag die man enkele meters voor onze wagen.”

Het slachtoffer werd gegrepen door een donkere BMW. “Eerst was alles heel warrig, we zagen verschillende mensen over de autosnelweg lopen”, zegt Henk Verbeke. “Pas later kregen we door dat het om de twee mannen in de BMW ging. Zij zijn wat verderop gestopt, uitgestapt en zijn de berm ingelopen.”

Het slachtoffer was niet alleen op stap op de Ring. “We zagen al snel iemand roepen en tieren”, zegt Verbeke. “Het was duidelijk dat het om een vriend van de man ging. Ze hadden werfkledij aan, dus ik vermoed dat ze in de bouw werkten. Er moeten ook meer dan twee mensen bij geweest zijn, want die vriend heeft nog geroepen naar ander mensen aan de kant. We hebben die man proberen te kalmeren en hij is dan weggebracht met de ziekenwagen. Hij zei me nog dat het een stom spelletje van hen was geweest: even de Ring oversteken.”

De tweede man was helemaal in paniek. Hij zei me nog dat het een stom spelletje van hen was geweest: even de Ring oversteken

Hans Verbeke

Voor het slachtoffer kon geen hulp meer baten. De klap doodde hem ter plaatse. “Mijn zoon en ik hebben hem nog op zijn rug gedraaid”, zegt Verbeke. “Hij had toen al veel bloed verloren. Ik heb nog zijn pols genomen, maar het was duidelijk dat we niets meer voor hem konden doen.”

Nog druk op de baan

Een dag na de klap kan Verbeke nog altijd niet goed vatten wat er gebeurd is. “Mijn zoon en ik waren de avond zelf behoorlijk onder de indruk”, zegt hij. “Maar ik vraag me nu ook af hoe dit mogelijk is? De wedstrijd van Anderlecht was net afgelopen, het was nog druk op de baan. En dan ga je de Ring oversteken? Hoe haal je het in je hoofd om zo’n risico te nemen?”

Het parket van Halle-Vilvoorde kwam ter plaatse en is met een onderzoek gestart en heeft een verkeersdeskundige ter plaatse gestuurd. De twee inzittenden van de wagen die het slachtoffer aanreed, zijn nog op de loop. De vriend van het slachtoffer werd in de loop van vrijdag nog verhoord.

Door het ongeval was de snelweg tot ongeveer 4 uur ’s ochtends afgesloten. Het verkeer werd omgeleid langs het knooppunt van Strombeek-Bever.

Henk Verbeke (48)
Hans Verbeke Henk Verbeke (48)Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.