10 maanden cel voor werknemer die overval ensceneert

JONATHAN V. WILDE EIGEN DIEFSTAL IN BRASSERIE VERDOEZELEN

Brasserie 's Gravenmolen in Grimbergen.
Foto Ann Van Wesemael Brasserie 's Gravenmolen in Grimbergen.
Jonathan V. uit Grimbergen heeft een celstraf van tien maanden gekregen voor diefstal en valsheid in geschrifte. De rechter achtte het bewezen dat hij een overval op het restaurant waar hij werkte, in scène gezet heeft.

De man werd enkele weken geleden opgepakt nadat hij bij verstek veroordeeld was tot één jaar cel, een straf waar hij prompt verzet tegen aantekende. Naar eigen zeggen was hij dan ook onschuldig, en aanvankelijk leek dat te kloppen. Op 20 januari 2015 was hij schijnbaar het slachtoffer geworden van een overval op brasserie 's Gravenmolen in Grimbergen, waar hij werkzaam was. In de voorraadkamer had V. naar verluidt een stevige klap gekregen van twee indringers, waardoor hij naar eigen zeggen het bewustzijn verloren was. De daders gingen vervolgens aan de haal met de dagopbrengsten, die V. toevallig bij zich had.

Ongebruikelijk doelwit

Maar omdat er geen enkel spoor naar de daders gevonden werd, ging de politie al snel twijfelen aan het verhaal van de jongeman. Uiteindelijk werd hij zelf vervolgd, en ook gisteren liet de rechter er geen twijfel over bestaan: er was helemaal geen overval op 's Gravenmolen. "De beklaagde was een gewone werknemer van het restaurant", klonk het. "Dat maakte van hem al een ongebruikelijk doelwit - hij was bijvoorbeeld geen geldkoerier. Er is ook geen spoor van de 'daders' gevonden en de klap die hij naar eigen zeggen kreeg, was sowieso veel te licht om bewustzijnsverlies te veroorzaken (iets wat ook ambulanciers net na de feiten al opmerkten, red.)."

Speurders niet helpen

De rechter had ook zijn vragen bij de aanwezigheid van V. in de voorraadkamer. "Het is onduidelijk wat hij daar kwam doen, en waarom hij de dagopbrengst bij zich had. Bovendien wilde hij de speurders niet helpen tijdens zijn verhoor. Toch vreemd als je zelf het slachtoffer was van dergelijke feiten?"


Al was er ook goed nieuws voor V. Hij kreeg een straf met uitstel, waardoor hij ten laatste vandaag de gevangenis mag verlaten.