"Wij voelen ons gewoon gegijzeld"

TRACTORSLUIS ZORGT VOOR VERWARRING ÉN ONTSLUITING WIJK MIERENDONK

De traktorsluis in de Hof ter Weerdestraat bezorgt heel wat bestuurders kopzorgen.
Lukas De traktorsluis in de Hof ter Weerdestraat bezorgt heel wat bestuurders kopzorgen.
Bewoners van de wijk Mierendonk zijn misnoegd nadat de gemeente heeft beslist om een tractorsluis terug te plaatsen op de Hof ter Weerdestraat. Dat is momenteel de enige degelijke ontsluitingsweg omwille van de afsfalteringswerken op de Brusselsesteenweg. De gemeente verdedigt haar beslissing, al geeft ze toe dat er een ongelukkige overlapping is met de grote werken.

Een paar jaar geleden werd een tractorsluis geïnstalleerd in de Hof ter Weerdestraat om het sluipverkeer vanuit Meise richting Ring tegen te gaan. Toen 1,5 jaar geleden de werken begonnen aan de Brusselsesteenweg werd vanuit de handelaars in de stationsbuurt gevraagd om de sluis weg te nemen. Het was voor hen op dat moment dan ook de enige uitweg richting ring. Er werd gedacht dat de weg zou openblijven tot zolang de werken zouden duren. Maar nu plots blijkt dat de 'bol' terug is en net wanneer de Brusselsesteenweg volop geasfalteerd wordt. Daardoor is de Luiaardweg richting Brusselsesteenweg ook afgesloten. De Mierendonkwijk heeft hierdoor geen enkele deftige ontsluitingsweg meer. "Dat er een tractorsluis is tegen het sluipverkeer, daar ga ik volledig mee akkoord", zegt buurtbewoner Bruno Spaens. "Maar als er werken zijn is dat een andere zaak. Hiermee gijzel je gezinnen met kinderen die naar de Regenboogschool moeten. Zij moeten helse toeren uithalen om in het centrum te geraken. Dit was een officiële omleidingsweg en tot na fase 3 ging men dit zo laten maar nu wordt die 'bol' voorbarig teruggeplaatst zonder enig overleg."

Geen communicatie

Dat er iets schort met de communicatie mag duidelijk zijn. Op een twintigtal minuten tijd moesten er gisteren zeker vijf voertuigen rechtsomkeer maken aan de tractorsluis.


"Wie heeft dit beslist? Dit is toch schandalig. Het is niet eens aangegeven. Het zal niet de eerste zijn die hier gewoon met zijn wagen tegen of over rijdt", fulmineert ook Erwin Janssens die zijn uitweg zocht uit de wijk. Ook een buurtbewoner die wél vragende partij is voor de tractorsluis komt zijn verhaal doen. "Wij worden hier geterroriseerd door het sluipverkeer.


Omdat er zelfs vrachtwagens doorrijden op deze ongefundeerde weg hebben wij heel veel schade aan onze woning." Al geeft de man uiteindelijk ook wel toe dat men beter tot het einde van de week had gewacht.


"Dit is noodzakelijk", verdedigt schepen van Mobiliteit Paul Hermans (CD&V) de ingreep. "Als we dit niet doen dan krijgt de wijk een hele sliert sluipverkeer. De situatie is nu anders omdat door de huidige asfalteringswerken op de Brusselsesteenweg het verkeer zich nu een weg zou banen doorheen al die kleinere wegjes in de wijk. En het gaat om duizenden wagens. We hebben dan ook met het college beslist om de sluis te laten liggen. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. We hebben dit niet kunnen voorzien omdat fase 2 een week vertraging heeft opgelopen terwijl ook de derde fase deze week al van start gaat. Als de asfaltering voltooid is kan er terug via de Luiaardweg ontsloten worden. Dat is normaal vrijdag."