"Met een mes op de keel, maar geen buit"

Huis Willems, de kleine tabakswinkel in de Sint-Amandsstraat.
Foto Aelberts Huis Willems, de kleine tabakswinkel in de Sint-Amandsstraat.
Twee gangsters hebben maandag geprobeerd Huis Willems in Strombeek-Bever te overvallen. "Ze hielden een mes op mijn keel en hielden mijn mond dicht", zegt uitbaatster Marlena Peeters. "Ik heb gehuild en geschreeuwd, zo luid dat ze gevlucht zijn."

Om 9.45 uur ging de deurbel van de kleine tabakswinkel die al meer dan honderd jaar in de Sint-Amandsstraat ligt. Uitbaatster Marlena verwachtte een klant, maar kreeg bij het binnenkomen een groot mes op de keel. Twee gangsters stonden haar op te wachten. "Ik kon het niet geloven en dacht heel even dat het om te lachen was", vertelt ze. "Maar al snel drong het tot me door dat die mannen het meenden. Ik begon hysterisch te schreeuwen en te huilen. De tweede overvaller probeerde mijn mond nog dicht te houden, maar het hield me niet tegen. Ze konden me niet de baas."


Als één van de daders richting kassa loopt, ziet hij door het glas dat de broer van Marlena op weg is naar de winkel. "Waarop ze meteen zonder buit zijn gevlucht", zegt Marlena. "Alles samen heeft het maar een minuutje geduurd. Eén van hen is nog uitgeschoven en gevallen op het trottoir. Ik ben nog achter hen gelopen en beginnen schelden. Ik alarmeerde de hele buurt. Mensen die in de wasserette hier tegenover zaten, liepen naar buiten en belden de politie." Door de adrenaline besefte Marlena niet onmiddellijk wat er was gebeurd. "Zelfs terwijl de politie bezig was met het onderzoek, ben ik de klanten blijven bedienen. De winkel bleef de rest van de dag open."


Ook gisteren ging Huis Willems zoals elke dag om 7 uur 's morgens weer open. "Al heb ik toch meer schrik. Nu pas besef ik welk risico ik liep. Voor hetzelfde geld staken ze me in een reflex neer", zegt Marlena. Wie de daders zijn is nog onbekend. "Ze droegen bivakmutsen en handschoenen en ze zeiden geen woord. Aan hun ogen kon ik zien dat het twee jonge kerels waren, maximaal 25 jaar oud", beschrijft Marlena hen.


Wie meer informatie zou hebben over de daders, kan terecht bij de lokale politie van Grimbergen op het nummer 02/272.72.72.


(JAB/DBS)