"Kanaalzone wordt afvalvallei"

OPPOSITIE HEKELT ZOVEELSTE TOEKENNING VAN MILIEUVERGUNNING AAN AFVALBEDRIJF

Een beeld van de Westvaartdijk in Grimbergen.
Lukas Een beeld van de Westvaartdijk in Grimbergen.
"De Grimbergse kanaalzone wordt dé afvalvallei van Vlaams-Brabant." Met die woorden neemt oppositiepartij Vernieuwing de zoveelste toekenning van een milieuvergunning aan een afvalbedrijf op de korrel. "Blijkbaar slaagt dit bestuur er niet in om nog een ander soort bedrijven naar onze industriezone te lokken."

Het is de firma Boss Containers uit Evere die zopas van het college een milieuvergunning gekregen heeft. "De zoveelste toekenning aan een afvalbedrijf dat zich mag vestigen in de industriezone aan de Westvaartdijk, tussen de Verbrande Brug en de wijk Borgt", zegt gemeenteraadslid Eric Nagels (Vernieuwing). "Dit opslag- en sorteerbedrijf voor bouw- en sloopafval mag zich zelfs voor een periode van twintig jaar aan de Westvaartdijk 95 vestigen."


Het bedrijf komt zo te liggen langs Sita, Indaver, ABR, Viabuild, Suez en andere klasse 1-bedrijven die vandaag al de Grimbergse kanaalzone bevolken. "Op zich is deze beslissing niet zo spectaculair, vermits het om een eerder kleine firma zou gaan", aldus Nagels. "Maar het gaat wél om het zoveelste afvalbedrijf. De kanaalzone kunnen we vandaag al bestempelen als dé afvalvallei van Vlaams-Brabant, waar het krioelt van de breekwerven, recyclagebedrijven, zuiveringsfirma's,... Blijkbaar slaagt dit bestuur er niet in om nog een ander soort bedrijven naar onze industriezone te lokken."

Lukas

Afvalstoffen in de lucht

Volgens Nagels werd vastgesteld dat deze situatie tot hoge concentraties afvalstoffen in de lucht leidt. "In woonzones werden waarden gemeten die hoger liggen dan in grote industrieterreinen als die van Tessenderlo, Zelzate en zelfs de Antwerpse haven." De oppositiepartij betreurt de evolutie dan ook. "Andere gemeenten en steden - en dan vooral de buren uit Vilvoorde - doen er alles aan om hun kanaalzone op te waarderen en te verfraaien, en zelfs een omslag te maken van industrie- naar woongebied. Bij ons gebeurt net het omgekeerde."

Spijkers op laag water

Schepen van Leefmilieu Eddie Boelens (Groen) reageert furieus en noemt de kritiek demagogisch. "Elk bedrijf in die zone heeft een eigen verhaal", legt hij uit. "In dit geval gaat het om een heel klein afvalsorteringsbedrijf. Dat gaat 0,00005 procent extra overlast creëren, om een bekende wielrenner te parafraseren. De oppositie zoekt spijkers op laag water. Zij weten goed genoeg dat dit gebied in het gewestplan ingekleurd is als industriezone. Ik kan als 'groene' nog op mijn kop gaan staan, maar ik kan daar geen woongebied van maken, zoals in Vilvoorde gebeurt met het Watersite-project. Er zijn geen objectieve argumenten om de aanvraag van zo'n bedrijf te weigeren. Wij doen echter al wat we kunnen om de hinder te beperken. Zo vragen we als gemeente bijvoorbeeld een strengere milieuvergunning voor de asfaltfabriek. Wij houden dus rekening met de bezorgdheid van de mensen en leveren daar ook dagdagelijks grote inspanningen voor."