Grenspark Kalmthoutse Heide krijgt eigen mountainbikeroutes

Grenspark wil ook werk maken van meer ruiterroutes

De aanleg is gestart.
RV De aanleg is gestart.
Natuurgebied Grenspark Kalmthoutse Heide krijgt op Nederlands grondgebied een permanent mountainbikeparcours en ook vanuit het Vlaamse deel zullen er verbindingen aangelegd worden. Die werken moeten in het voorjaar van 2019 uitgevoerd worden.

De werken voor de aanleg van een eerste mountainbikeroute in het natuurgebied zijn recent gestart. Het gaat om een route in de gebieden Stoppelbergen en Wildernissen, op het grondgebied van het Nederlandse Woensdrecht. “Het is de bedoeling dat deze route later een onderdeel vormt van meerdere lussen, en dat er ook een verbinding komt over de grens heen”, klinkt het bij het Grenspark Kalmthoutse Heide.

De werken zijn volop bezig en daarom is de route voorlopig slechts deels toegankelijk. Op de reeds afgewerkte stukken mogen uitsluitend mountainbikers rijden. De paadjes waar nog verbodsborden staan en linten hangen, zijn nog niet toegankelijk.

Naast deze route komen er in 2019 nog meer vaste MTB-routes in het Grenspark, in de gebieden Abdijbossen (Volksabdij) in Ossendrecht en Staartse Heide (en Duinen) in Huijbergen. “Het worden uitdagende routes voor mountainbikers met single tracks. Dat zijn paden van ongeveer tachtig centimeter breed, waar je maar in één richting mag rijden. Er zitten ook veel bochten en hoogteverschillen in, wat het aantrekkelijk maakt voor mountainbikers.”

De aanleg is gestart.
RV De aanleg is gestart.

Aan de Vlaamse zijde van het Grenspark en tussen de routes aan Nederlandse zijde komen MTB-verbinden. De aanleg van de route is een bewuste keuze om de natuur te beschermen. “Op dit moment wordt er overal gereden, waardoor de natuur onder druk staat. Ook neemt de overlast toe. Daarom scheiden we de nieuwe mountainbikeroutes zoveel mogelijk van bestaande wandel- en ruiterroutes. In de toekomst willen we de ruiterroutes ook nog uitbreiden.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.