Grenscriminaliteit fel gedaald

De grenscriminaliteit in Zuid-West-Vlaanderen is in het eerste semester van dit jaar fel gedaald. Dat geldt voor heel wat fenomenen, van ramkraken tot carjackings. Dat blijkt uit cijfers van minister Jan Jambon (N-VA). "Een stevig veiligheidsbeleid, inspanningen van onze politie en een goede samenwerking tussen de minister en de Franse autoriteiten werpen vruchten af", zegt volksvertegenwoordiger Koenraad Degroote (N-VA).

In het eerste semester van 2012 gebeurden in de grensstreek twee carjackings, vier home invasions (een inbraak waarbij er contact is met de bewoners, nvdr), dertien homejackings en acht ramkraken, 27 feiten dus. Voor het tweede semester dat jaar waren er vijftien feiten. In heel 2013 werden veertien feiten geteld. In het eerste semester van 2014 waren er drie carjackings, vier home invasions, zes homejackings en vijf ramkraken. In 2014 werden 34 feiten opgetekend, terwijl er dat in 2015 nog 28 waren. Voor het eerste semester van dit jaar waren er geen carjackings, één home jacking en twee ramkraken, wat opmerkelijk minder is dan de jaren daarvoor. Wel werden er zes home invasions opgetekend. Het is niet duidelijk waarom net hier een stijging werd opgetekend.

Terreurdreiging

Maar al bij al dus goede cijfers. "Het resultaat heeft met een combinatie van zaken te maken", meent hoofdcommissaris Georges Aeck van de politiezone Arro Ieper. "We zijn al een paar jaar bezig met gerichte controles in de grensstreek, wat wel zijn vruchten afwerpt. Ook de acties in het kader van de terreurdreiging, waarbij een aantal grensovergangen worden bewaakt, hebben een gunstig effect." Maar ook de burger levert zijn bijdrage, meent de commissaris. "We krijgen steeds meer meldingen binnen van mensen die iets vreemds opmerken. Zo werden onlangs nog vier verdachten in Poperinge gemeld. De alertheid bij burgers is dan ook cruciaal voor ons."

Grenscontroles

Ook de medewerking van het parket is in het kader van de grenscriminaliteit verbeterd bij vroeger. "In tegenstelling tot het verleden worden Fransen nu veel eerder dan in het verleden gearresteerd, zodat we tijd hebben om te onderzoeken of ze iets op hun kerfstok hebben."

Commissaris Aeck wijst verder op het belang van de technologie, zoals het cameraschild, iets dat Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne bevestigt. "Met de beelden wordt veel info verzameld. Onze zuiderburen tonen de afgelopen jaren meer aandacht voor grenscriminaliteit. Zo worden er ook aan die zijde van de grens meer camera's ingezet. Tenslotte heeft de grenscontrole op de E17 ook zeker zijn nut. De controles zijn weliswaar niet goed voor onze economie, maar de enige echte snelle vluchtweg voor Franse criminelen is daarmee wel afgesloten. Er zijn inderdaad wel heel wat kleinere vluchtwegen, maar die zijn minder toegankelijk."

Vooruitstrevend

Volgens commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse is de samenwerking tussen de Franse en Belgische politie de voorbije jaren fel verbeterd. "Maar het kan nog verfijnd worden." Dat wordt door de Ieperse collega bijgetreden. "Misschien zijn in dat kader de mensen aan de basis vooruitstrevender dan de mensen aan de top", meent Aeck.

In de periode dat onze regio het zwaar te verduren kreeg door grenscriminelen kreeg de lokale politie bijstand van de federale collega's. "Dat is wat minder momenteel, maar dat komt ook omdat er meer personeel elders moet beschikbaar zijn en we kunnen maar roeien met de riemen die we hebben", besluit Vannieuwenhuyse.

Samenwerking Franse politie, cameraschild en controles werpen vruchten af

Onder andere dankzij de controles aan de grensovergang in Rekkem is de criminaliteit in Zuid-West-Vlaanderen fel gedaald.
Hans Verbeke Onder andere dankzij de controles aan de grensovergang in Rekkem is de criminaliteit in Zuid-West-Vlaanderen fel gedaald.